Eva Adamczyková je vděčná mamince, že nekupovala nezdravé věci. Naučila ji tak zdravě jíst

Eva_Adamczykova
Zdroj: Profimedia

Eva Adamczyková patří mezi naše nejlepší sportovkyně, a Kateřina Neumannová ji dokonce označila za českou sportovní legendu. Za jejími výsledky jsou samozřejmě náročné tréninky a poctivá příprava. Jak je to ale s jídelníčkem? Má Eva výživového poradce, nebo si sama určuje, co bude jíst?

Když se Eva v roce 2019 stala mistryní světa a zároveň olympijskou vítězkou, většina novinářů se zajímala, jakou drží speciální dietu, aby se udržela v tak skvělé kondici.

K překvapení všech sportovkyně uvedla, že žádnou speciální dietu nedrží.

„I v sezoně se někdy přejím. Třeba jednou za měsíc si dám burger nebo smažák. Je to taková odměna. Co se týká čokolády, jím jedině hořkou. Snažím se omezovat cukry. Tuky mi nevadí. Mám ráda i pivo, občas si dám,“ přiznala tehdy Eva pro server iDNES.

Byla tak naučená od dětství

A situace se u ní, zdá se, vůbec nezměnila. Zatímco pohybový plán mají plně v rukou trenéři, jídelníček si Eva hlídá sama, protože jí trenéři věří.

Problém s tím nemá, protože už jako dítě byla vedena ke zdravému stravování.

„Brambůrky a tyhle věci jsme doma skoro neměli. Nějakou takovou hnusnou colu, kterou stejně člověk nechtěl pít, nám koupili na silvestra, a sladkosti jsme měli minimálně. Nebo jsme měli sójový suk, který mi nechutnal, takže jsem vždycky měla na něco chuť, ale nebylo co jíst, protože máma ty věci moc nekupovala, naštěstí,“ řekla v rozhovoru pro podcast Brocast.

Českou kuchyni v tomto rozhovoru za ideální pro sportovce nepovažuje a dává přednost thajské nebo indické restauraci.

Evin jídelníček je vyvážený a kvalitní

Rozhovor v časopise Meridian prozradil o Eviných návycích více. Co se snídaní týče, má ráda slané typu vajíček v podobě omelety.

Oběd je u Evy ve znamení sacharidů, a tedy si ráda dává těstoviny. Jeden takový recept na špaldové špagety s pečenou ricottou, rajčaty a chilli papričkami odhalila v pořadu Víkend.

K večeři pak dává přednost tučnějším jídlům a ráda si dá salát. Zelenina je celkově základem jejího jídelníčku.

„Snažím se jíst dobré věci, a když teď na to mám nějaké finance, jsem zastánce toho, že obzvlášť jako sportovec si připlatím za dobré věci,“ prozradila v podcastu Brocast a dodala, že v supermarketu si maso nekoupila už hodně dlouho.

Hodně pohybu

Eva má samozřejmě hodně pohybu během tréninků, které jsou fyzicky velmi náročné.

„Takzvaná suchá příprava začíná vždy už na začátku května. Znamená to posilovnu, běhání, kolo nebo i atletiku. Spíše se hodně trénuje vytrvalost,“ prozradila v rozhovoru pro iDNES.

Navíc jezdí ráda na koních, a jednoho dokonce dostala v roce 2014 po výhře na zimních olympijských hrách v Soči od města Vrchlabí. Pojmenovala ho Pepino.

V roce 2019 pak k Pepinovi přikoupily se sestrou hříbě a Eva v dalším z rozhovorů pro iDNES dodala, že je to velmi náročné a je třeba si pořádně rozmyslet, zda do toho jít. A to i s ohledem na finance.

„Ale co mě stojí hodně peněz, to jsou koně. To vždycky nejdřív projíždím bazary, a teprve když to tam nenajdu, tak kupuju nové věci,“ uvedla ve zmíněném rozhovoru.

Zdroje: iDNES, YouTube – Brocast, Meridian, Víkend, Vitaplus

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz