Který chleba je nejlepší? Ten, který si upečeme sami. Ale jak na to?

V obchodech nám často nabízejí mnoho druhů pečiva. Ty horší jsou balené a rozhodně je nemůže označit za čerstvé a zbylá většina je z rozpékaných polotovarů. Jak si tedy zajistit vždy čerstvé pečivo? 

Domácí pekárny jsou na trhu již dlouho, ale zejména v posledních pěti letech s trendem zdravé výživy si zajistily svou oblíbenost. A není divu. S pár ingrediencemi můžete mít každý den čerství chléb, a navíc přesně takový, na který budete mít chuť.

Co budete potřebovat na domácí chleba?

V prvé řadě je potřeba trochu zainvestovat a pořídit domácí pekárnu. Těch je na trhu nepřeberné množství. Vždy vybírejte takovou, která vám bude funkcemi nejlépe vyhovovat. Základní domácí pekárna vyžaduje, abyste těsto sami vytvořili a nechali vykynout. Lepší pekárny pak udělají vše za vás a stačí jen nasypat suroviny. Celý proces hnětení těsta a pečení chleba zvládnou za vás. Věděli jste, že ty nejlepší nemusíte využívat jen na pečení chleba, ale zvládnou připravit i domácí jogurt nebo uvařit marmeládu? Dostanete do ruky tedy nejen pekárnu, ale po

Další částí pro pečení domácího chleba jsou suroviny. Pro základní chléb obvykle potřebujete tyto:

  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 520 g hladké mouky
  • 10 –12 g droždí
  • 370 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • 2 lžičky octa
  • lžička cukru
  • 2 lžičky oleje

Samozřejmě je možné vyměnit druhy mouky, přidat oblíbená semena, například slunečnicová nebo dýňová a běžný, třeba řepkový olej vyměnit za slunečnicový.

Rady a tipy, aby se chleba vždy povedl:

  1. Někteří používají pouze hladkou běžnou mouku, ale lépe uděláte, když jí doplníte o speciální chlebovou mouku, která je určená k pečení domácího chleba.
  2. Hladkou mouku můžete nahradit celozrnnou moukou, která více prospívá našemu zažívacímu ústrojí.
  3. Mouku vždy prosejte. Těsto pak lépe kyne.
  4. Nespěchejte. Těsto nechte několikrát vykynout (doba kynutí může být i 3 hodiny). Rozvážná příprava a čas se projeví ve vláčnosti a chuti chleba.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*