Dejte bramborové kaši z neoloupaných brambor zelenou. Získáte tak spoustu vitamínů

Zdroj: Shutterstock

Asi každý z nás ví, jak se připravuje bramborová kaše. Brambory je potřeba nejdříve oloupat, nakrájet na kousky a nechat uvařit. Poté scedit a rozmixovat společně s mlékem a trochou másla do hladké konzistence.

Je pravda, že každý z nás připravuje bramborovou kaši trochu jinak. Někdo přidává mléko, jiný zase smetanu. Někomu v kaši nevadí hrudky, jiný ji potřebuje mít dokonale hladkou. Napadlo vás ale někdy připravit bramborovou kaši včetně slupek?

Tajemství ukryté ve slupce

Stále více lidí se snaží jíst zdravě. Zajímají se o to, aby svému tělu dodali důležité živiny. Snaží se svůj jídelníček tedy poskládat tak, aby jim nic nechybělo.

A přesto se drtivá většina z nás zbavuje bramborové slupky, která podle webu ABC obsahuje ty nejdůležitější živiny.

Slupka brambor má velmi vysoký obsah vlákniny, draslíku, vitamínu C, vitamínu B. Všechny tyto zdravé a pro tělo důležité živiny jsou ve vysoké koncentraci obsaženy právě ve slupce.

Co našemu zdraví přináší brambory?

Pro mnoho lidí jsou brambory obyčejnou surovinou, kterou si může dovolit úplně každý. Neměli bychom na ně ale pohlížet jako na něco nezajímavého. Našemu zdraví totiž mají co nabídnout.

Web Healthline například vyzdvihuje fakt, že jsou brambory dobrým zdrojem několika vitamínů a minerálů, zejména draslíku a vitamínu C.

Kromě toho jsou bohaté i na bioaktivní rostlinné sloučeniny, které jsou většinou koncentrovány ve slupce, jíž se většina z nás automaticky zbavuje.

Nezatracujte bramborové slupky při přípravě kaše

Pokud i vy připravujete bramborovou kaši „klasickým“ způsobem, kdy brambory nejdříve oloupete, zkuste to příště jinak. Připravte si kaši z neloupaných brambor.

Jednoduše brambory včetně slupky uvařte doměkka. Poté brambory rozšťouchejte a následně rozmixujte společně s dalšími surovinami, které používáte běžně – mléko, máslo, smetana a podobně.

Web The Daily Meal navíc přidává tip, kdy můžete brambory oloupat a uvařit doměkka, jak jste zvyklí, ale oloupanou slupku ještě využijete.

Slupku, kterou jste předtím důkladně omyli, pak nakrájejte na menší kousky a osmažte je dokřupava na troše oleje. Křupavými kousky pak můžete posypat hotovou bramborovou kaši.

Zdroj: abc.net.au, Healthline.com, thedailymeal.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz