Citronová šťáva od základů: Jak ji získat, využít i uchovávat

Zdroj: Shutterstock

Citronová šťáva je dokonalým způsobem, jak dochutit mnoho pokrmů. Používá se například na zjemnění rybího masa, jako přísada při pečení sladkých bábovek a koláčů, do omáček nebo při pečení domácího pečiva. Skvělá je také rozmíchaná s vodou a s pár kostkami ledu jako letní osvěžení.

Citron je obecně jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C. Jeho kyselá chuť nás sice sama o sobě příliš neláká, ale jako dochucovadlo je citronová šťáva k nezaplacení. Vymačkat citron asi umíme všichni, ale jak to udělat efektivně, abychom nevyhazovali zbytečně moc použitelného ovoce?

Jak potom šťávu nejlépe zužitkovat a jak skladovat zbytek, který máme v plánu využít třeba za pár dní? S tím vším vám dokážeme poradit. S následujícími tipy nebudete mít o vitamíny v přírodní podobě nikdy nouzi.

Zužitkujte téměř celý citron

Mnoho lidí si koupí citron jenom proto, aby z něho dostalo šťávu. Toho se dá docílit pomocí skleněného odšťavňovače, speciálních nástrojů na odšťavnění citronu, nebo i jednoduše rukou.

Poslední způsob ale obvykle zanechá v dužině spoustu šťávy, kterou jen rukou nevymačkáte, navíc vám do ní zaručeně spadne i několik peciček, proto doporučujeme používat spíše nějaký nástroj.

Ještě před odšťavněním citronu věnujte chvíli tomu, abyste z něho nastrouhali jemným struhadlem jeho kůru, která později bude sloužit jako dochucovadlo třeba do bábovky. Můžete ji přidat syrovou, nebo ji tepelně zpracovat.

Předtím nezapomeňte citron pořádně umýt, protože se před prodejem obvykle stříká ochrannými látkami, které by vám nemusely udělat dobře. Pokud ho ale odrhnete například drátěnkou, nemůže se vám později nic stát.

Zbytek kůry, která nejde nastrouhat, můžete z citronu oloupat a využít třeba ve skříni, nebo v lednici, kde dokáže vstřebávat pachy a pomůže vám v případě, že vám to doma zkrátka nevoní.

Dužina citronu se dá rozmixovat a také využít ve sladkých receptech. A nakonec jsou tu už jen citronová semínka, která můžete vyhodit, ale na druhou stranu, proč je nezkusit zasadit?

Skladování a využití

Vymačkaná citronová šťáva vydrží v ledničce i několik dní. Stačí ji nechat ve skleničce, není ani třeba ji zakrývat. Při pečení ji použijte do těsta na jeho zjemnění a okyselení, nebo třeba do sladkokyselých omáček.

Citron se skvěle hodí také k mořským plodům. Nejčastěji se používá na dochucení ryb jak sladkovodních, tak i mořských, ale pokapat s ním můžete třeba i chlebíček s krabí pomazánkou.

V neposlední řadě nezapomínejte na letní osvěžení v podobě citronové šťávy. Jednoduše přidejte do džbánku s vodou šťávu a klidně i pár nakrájených koleček citronu, trochu máty a v případě, že máte rádi sladké, tak také med.

Podávejte nápoj s ledem, nebo ho dejte do mrazících nádob a vytvořte dětem zdravé kyselé nanuky, které si zamilují. Ať už využijete citron jakkoli, vaše tělo vám rozhodně za takovou vitamínovou bombu poděkuje.

Zdroj: epicurious.com, tasteofhome.com, mashed.com
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz