Bún chả: pokrm, který se ve vietnamských bistrech těší stále větší oblibě

Bún chả

I když se k nám po roce 1989 začaly dostávat pokrmy z různých koutů světa, mezi nejoblíbenější patřila a stále patří orientální kuchyně. Ta už u nás ostatně byla populární (ačkoli ve značně okleštěné podobě) i předtím. Znáte ale jídlo s názvem bún chả?

Bún chả pochází z Hanoje

Bún chả je pokrmem, jehož původní domovinu musíme hledat ve Vietnamu, a to v hlavním městě Hanoj. Poprvé byl popsán v roce 1959, a to spisovatelem orientujícím se na knihy o jídle, který se jmenoval Vu Bang (1913–1984). První restaurace, kde se bún chả objevilo, stála v Hanojské staré čtvrti, a to na Gia Ngu. Brzy se ovšem rozšířilo nejen mimo hlavní město, ale také za hranice Vietnamu. V současné době se také jedná o jedno z nejoblíbenějších vietnamských jídel v Česku.

Kde můžete bún chả ochutnat?

Na internetu najdete spoustu receptů na bún chả, které se mnohdy liší v použitých ingrediencích. Můžete tedy vyzkoušet některý z nich. Vzhledem k popularitě tohoto pokrmu, jej navíc naleznete v nabídce mnoha vietnamských restaurací a bister. Pražané mohou na bún chả vyrazit kupříkladu do tržnice Sapa, kde jej lze samozřejmě také ochutnat, a to třeba v restauraci Hải Hà.

Jaké ingredience patří do pravého bún chả?

Bún chả se skládá z mnoha surovin. Základem je ovšem na ohni grilovaný vepřový bůček a karbanátky z mletého vepřového ramínka (chả), stejně jako nudle (bún). To ale ještě není zdaleka vše. Součástí bún chả je i nước chấm, tedy zředěná rybí omáčka na namáčení s cukrem, citrónovou šťávou, octem, česnekem, chilli atd. Používány jsou i čerstvé bylinky (např. koriandr, thajská bazalka nebo perila křovitá). A opomenout nesmíme ani nakrájenou zeleninu jako mrkev či cibuli.

Bún chả a vliv na naše zdraví

Kdybyste se zeptali osob ze svého okolí, zda znají bún chả, odpovědi by asi většinou byly záporné. Na druhou stranu obliba tohoto pokrmu má u nás skutečně stoupající tendenci, a to především díky chuti. Jak je na tom ale z hlediska zdraví? Grilované vepřové maso sice nepatří k surovinám, které by byly na vrcholu seznamů zdravých potravin, další ingredience už jsou ale zajímavější. Součástí bún chả jsou mj. asijské bylinky, jež v Česku nepatří k příliš známým, nicméně mají pozitivní účinky na lidské zdraví (viz níže).

Zajímavosti o bún chả

  • Ačkoli lze bún chả ochutnat na mnoha místech České republiky, většinou se nejedná o pokrm „hodný“ toho jména. Na místo karbanátků (chả) se většinou dělá pouze vypražený grilovaný bůček.
  • V původní receptuře je také rýžový ocet. U nás se ale často používá umeocet či ocet jablečný. Nejde sice o nejdůležitější ingredienci, nicméně na chuť to vliv mít může.
  • Součástí bún chả jsou (či by měly být) čerstvé asijské bylinky. Především perila křovitá je léčivka typická právě pro vietnamskou kuchyni. Má přitom výtečné antioxidační a protizánětlivé účinky a kladně působí i na trávení.
  • Bún chả může být někdy podáváno s různými přílohami. Objednáte-li si tedy tento pokrm a dostanete k němu i plátky limetky, není to nic proti ničemu.
  • Kromě bún chả jsou v České republice stále oblíbenější i další vietnamská jídla. Jedná se zejména o nudlovou polévku phở či smažené závitky ném rán.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 1
    Share


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*