Bez černý: dříve univerzální léčivka, dnes důležitá kuchyňská ingredience

Bez černý a velmi zdravý sirup
Bez černý

Bez černý měl v minulosti pověst rostliny, která dokáže lidem pomoci snad s každým neduhem. V současné době už tak optimističtí nejsme, nicméně stále nám má co nabídnout.

Původ bez černého

Bez černý (Sambucus nigra) je rostlinou z čeledi pižmovkovitých, jejíž původní domovinou jsou zřejmě oblasti mezi Evropou a Asií, a to konkrétně Kavkaz. Odtud se následně rozšířila do dalších částí Eurasie. V rámci evropského kontinentu se dnes vyskytuje všude kromě nejsevernějších oblastí. Roste tedy i v České republice, a to mimo nejvyšší polohy. Bez černý přitom dlouhodobě používali už naši předci, kteří znali jeho léčivé účinky, a dříve nacházel široké uplatnění.

Jaké části bezu černého lze využít?

V minulosti se používala celá rostlina, tedy nejen bobule, kterým se říká bezinky. Ačkoli podle lidového léčitelství pozitivně účinkují květy, bobule, listy i kůra, při používání některých částí bezu černého byste se měli mít na pozoru. Listy a kůra jsou totiž podle některých názorů jedovaté, i když jsou taková tvrzení spíše v menšině. Doporučovány občas nejsou ani čerstvé plody, takže pokud je budete chtít využít, raději je nejprve usušte, anebo uvařte.  

Léčivé účinky bezu černého

Jednotlivé části bezu černého obsahuje mnoho účinných látek (vitamíny, minerály, slizy, silice, třísloviny, glykosidy či organické kyseliny), takže není divu, že byly dříve využívány k léčení takřka všech neduhů. Sušené i čerstvé květy např. účinkují při kašli, rýmě, nachlazení, chřipce či angíně, neboť usnadňují vykašlávání, snižují tělesnou teplotu a navozují pocení. Stejnou funkci přitom mají i bobule. Obě části navíc působí močopudně a zároveň se podílejí na čištění krve.

Kuchyňské využití bezu černého

Bez černý má široké uplatnění v kuchyni, a to především bobule. Připravují se z nich kupříkladu marmelády, džemy, zavařeniny, povidla, ale využívány jsou rovněž při přípravě omáček a kaší. Důležitou roli pak hrají i při přípravě likérů, sirupů anebo vína. Méně známe je kuchyňské uplatnění květů, z nichž se např. vyrábí bezová šťáva, ale také čaj. Navíc jsou základem pokrmu, jemuž se říká kosmatice. Stačí čerstvě natrhané květy obalit v těstíčku z vajec a mouky a usmažit.

Zajímavosti o bezu černém

  • Ačkoli jsou čerstvé bezinky někdy doporučovány, jiné zdroje uvádějí, že obsažený glykosid sambunigrin způsobuje nevolnost. Odbourává se nicméně tepelnou úpravou.
  • Čerstvé plody bez černého navíc působí projímavě. Tato vlastnost opět mizí s uvařením, ale také se sušením.
  • Bezinky nejsou vhodnou potravinou pouze pro člověka, ale také pro ptáky. Ti je samozřejmě mohou konzumovat zcela syrové, přičemž se pro ně jedná o jeden z nejlepších zdrojů živin.
  • Odvar z listů bez černého je někdy používán k hubení hmyzu. Jejich vůni navíc nemilují ani krtci, takže pokud je zahrabete do nory, možná nechtění návštěvníci opustí vaši zahradu.
  • Bez černý byl v minulosti považován za skutečně univerzální léčivku. Není proto divu, že minimálně jednu rostlinu dostávali novomanželé jako svatební dar.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 19
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*