Šípkové plody: vitamínový zázrak, který si je možné nasušit na celý rok

Šípková růže roste na mezích, podél cest i na lesních lemech. Pokud si tedy budete chtít nasbírat šípky, jsou snadno dostupné. Navíc je nemusíte použít jen pro vlastní potřebu, ale lze je rovněž prodat!

Na šípky lze vyrazit i v říjnu

Šípky jsou plody růže šípkové, ačkoli se ve skutečnosti jedná o složené souplodí nažek. I když je mnoho lidí vůbec nepoužívá, ve skutečnosti se jedná o zdravou potravinu. Sbírat šípky je možné ještě v říjnu, vždy byste se ale měli držet pravidla, že musí být ideálně sytě oranžové až červené, tzn. zralé, ale zároveň ještě pevné. Plody růže šípkové každopádně při sběru nedávejte do igelitových tašek, protože se tímto způsobem mohou zapařit, což je znehodnotí.

Jak šípky usušit?

Šípky lze sušit celé či nakrájené. V prvé řadě byste je ale měli omýt a zbavit stopek a kališních lístků. Sušení má navíc svá pravidla. Neměli byste je sušit pomalu, protože pak plesniví a ztrácejí vitamíny. Jenže rychlost a příliš vysoké teploty (nad 80 °C) šípkům rovněž svědčit nebudou, protože se mohou připálit. Ideální je využít sušičku na ovoce, případně troubu a sušit na cca 60 až 70 °C. Rozhodně se přitom vyplatí, budete-li celý proces kontrolovat.

Využití šípků v kuchyni

Dobře vysušené šípky by měly mít tmavě červenou barvu a vhodné skladování je v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě. Ovšem pozor! Neměly byste je skladovat déle než rok, protože pak se snižuje obsah vitamínů. V každém případě je možné šípky využít k přípravě zdravého sirupu, marmelády, vína či čaje. Uvařit si rovněž můžete šípkovou omáčku, která je známá i díky filmu Slavnosti sněženek.

Léčivé účinky šípků

Šípky sloužily k léčivým účelům už v dávných dobách. Ve starověkém Řecku se jim dokonce říkalo „božské plody“. Jedná se o totiž o výtečný zdroj vitamínů, a to především vitamínu C. Obsahuje ovšem také vitamíny A, B anebo K. Šípky působí preventivně proti infekcím, pozitivní vliv mají při nachlazení, stejně jako na imunitu a psychiku. Pomáhají rovněž při potížích s ledvinami anebo při cévních problémech.

Jak na sběru šípků vydělat?

Sběrem šípků nemusíte získat pouze zdravou ingredienci do kuchyně, ale lze na nich dokonce vydělat. Existují totiž různé nákupny léčivých rostlin, ve kterých můžete dostat i kolem 45 Kč za kg. Musí si ovšem dát dobrý pozor, aby byly dobře usušené. Šípky by měly mít zachovánu červenou barvu, ale nesmí být ani spálené, ani nedosušené. Pokud si však dáte při sběru a sušení záležet, mohou se stát zajímavým způsobem přivýdělku.

Přidat na Seznam.cz