Tequila: alkoholický nápoj, který může prospět i našemu zdraví

Tequila s limetkou a solí

Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj, který u nás patří k poměrně dost rozšířeným. Kde má ale toto pití původ, jak poznat pravou tequilu, jaké existují druhy, a může být tento nápoj zdravý?

Původ a historie tequily

Ačkoli se někdy tvrdí, že se tequila vyrábí z kaktusu, není to pravda. Ve skutečnosti se totiž vyrábí z modré agave (Agave tequilana). Šťáva z listů podobné druhu (Agave americana) používali mexičtí indiáni k výrobě kvašeného alkoholického nápoje s názvem pulque. Američtí domorodci ovšem ještě neznali proces destilace, takže vynález tequily je dáván do souvislosti se španělskými conquistadory v 16. století. Dnes se přitom dle mexických zákonů může vyrábět pouze na pěti místech – ve státě Jalisco (zde je nejvíce rozšířena modrá agave) a dále Guanajuato, Tamaulipas, Nayarit a Michoacán.

Kde tequilu ochutnat?

Tequilu lze v současné době ochutnat snad v každém baru či hospodě, ale můžete si ji zakoupit i v obchodech. Ovšem pozor! Levné nápoje, které na našem trhu také hojně seženete, nejsou příliš dobré. Pokud chcete mít jistotu, že budete pít pravou tequilu, hledejte na láhvi oficiální ochrannou známku NOM (Normas Official Mexicana), která je vyžadována mexickým zákonem. Navíc za ní musí být číslo udávající, v jaké pálenici byla vyrobena. Ačkoli si přitom v českých barech a hospodách můžete většinou objednat zlatou a stříbrnou tequilu, existuje více druhů.

Jaké jsou druhy tequily?

  • Stříbrná tequila (Bianco). Má ostřejší chuť, neboť zraje maximálně čtyři týdny.
  • Zlatá tequila (Gold). Vyrábí se z tequily stříbrné, a to pouze dobarvením.
  • Uleželá tequila (Reposado). Nápoj zraje 2 až 11 měsíců, a to v dubových sudech. Od nich získává světle zlatavou barvu a má kvalitní chuť.
  • Tequila Anejo a Extra Anejo. Zrají opět v dubových sudech, a to 1 až 3 roky. Jsou tedy nejvyzrálejší, mají tmavší barvu a plnou chuť.

Tequila z hlediska zdraví

Tequila je silný alkoholický nápoj, takže přílišná a častá konzumace zdraví rozhodně neprospívá. Na druhou stranu se o ní jako o jednom z mála nápojů s obsahem alkoholu píše i v souvislosti s pozitivními účinky. Ostatně z modré agáva se vyrábí i agávový sirup, který se řadí mezi nejzdravější sladidla současnosti. Tequila by měla mít kladný vliv na zdraví kostí, může pomoci při nespavosti a podporuje trávení. Působí totiž probioticky. Navíc pozitivně působí i na přebytečné kilogramy.

Zajímavosti o tequile

  • Tequila opravdu patří mezi silné alkoholické nápoje. Běžné druhy obsahují zhruba 38 až 40 % alkoholu, podobně jako např. tuzemský rum.
  • Vzhledem k tomu, že středoameričtí indiáni neznali proces destilace alkoholu, předchůdce tequily, tedy pulque má pouhé 4 % alkoholu.
  • Z agáve se nevyrábějí pouze tyto dva nápoje, ale také mezcal. Tento nápoj není ovšem vyráběn pouze z modré agáve, ale také z dalších druhů.
  • V České republice existuje tradice konzumovat tequilu se solí a citrónem či skořicí a pomerančem, což má za cíl vlastně jen „přehlušit“ nedobrou chuť levné tequily.
  • V Mexiku takové pití tequily rozhodně zvykem není. Naopak se zde pije teplá a po menších doušcích. Navíc je často prokládána vodou.
Přidat na Seznam.cz