Půlnoční svačinka: Toto se stane s vaším tělem, když budete jíst pozdě večer

Zdroj: Shutterstock

Správné načasování jídla má pozitivní vliv na naše tělo. Obecně se doporučuje stravovat se pravidelně a nenechávat tělo zbytečně dlouho hladovět. Zároveň se traduje přesvědčení, že by člověk neměl jíst déle než 3–4 hodiny před spaním.

Přesto si někteří z nás nedokážou odpustit „nálety na ledničku“ i v pozdních večerních, či dokonce nočních hodinách. Honí je mlsná a oni zbaští, co jim přijde pod ruku. Napadlo vás někdy, co se stane s vaším tělem, když se budete ládovat pozdě večer?

Vyšší riziko obezity

Obezita je celosvětový problém. A ani my Češi se mu bohužel nevyhýbáme. Obezita vede k celé řadě zdravotních problémů včetně těch kardiovaskulárních.

Budete-li se příliš často stravovat pozdě večer nebo třeba uprostřed noci, zvýšíte riziko obezity a odsoudíte sami sebe k tomu, že začnete přibývat na váze.

Web livestrong.com varuje především před konzumací příliš kalorických jídel. „Například sníst malou zdravou svačinku před spaním (což znamená jakoukoli svačinku s méně než 150 kaloriemi) je v pořádku.“

Pálení žáhy

Jestli vás něco může postihnout, budete-li se přecpávat v pozdních hodinách, pak je to nepříjemné pálení žáhy. Kdo s ním má zkušenost, jistě se mu chce vyhnout.

Když se totiž najíte krátce před tím, než ulehnete do postele, může se stát, že se žaludeční kyseliny začnou vracet zpátky do jícnu, což vyvolá nepříjemné pálení žáhy. Může to bránit v klidném spánku, u někoho to dokonce vyvolává zvracení.

Zhoršení paměti

Internetová stránka dailyhealthybody.com upozorňuje na pokus provedený vědci z Kalifornie na myších. Vědci v rámci pokusu krmili myši po dobu dvou týdnů v odlišné době.

Zatímco jedna myš dostávala najíst během dne, druhá tehdy, když byl čas ke spánku. A co výsledek? Možná vás to překvapí, ale výsledky byly viditelné.

Myši, které jedly v době, kdy měly spát, měly narušené molekuly podílející se na tvorbě paměti. Proto pozdní konzumace jídla může mít negativní dopad i na vaši paměť.

Špatný spánek

Když se před spaním nacpete, budete hůře spát. Pravidelné noční přejídání tak může poměrně snadno narušit spánkový cyklus.

Když budete málo spát, budete podráždění, nevrlí, budete pociťovat nedostatek energie a projeví se to negativně ve vašem osobním i pracovním životě.

Zdroj: livestrong.com, dailyhealthybody.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz