Jsou buď chloubou, nebo ostudou domácnosti. Naučte se čistit skleněné zástěny v koupelně rychle a snadno

Zdroj: Shutterstock

Pokud chcete, aby byla vaše koupelna moderní, skleněným prvkům se zkrátka nevyhnete. I obyčejné sprchové kouty mají obvykle prosklené dveře, v současné době jsou ale ještě modernější takzvané sprchové zástěny. Ty ale mohou být jak chloubou, tak také ostudou, pokud nevíte, jak je čistit.

V koupelně působí prvních pár dní dokonale. Brání vodě před tím, aby se dostala mimo sprchu a díky skleněnému materiálu působí celá koupelna větším a majestátnějším dojmem. Jenže po pár sprchováních se na zástěnách začnou objevovat šmouhy.

Voda, šampón, mýdlo a pára z teplé sprchy zkrátka udělají své, je proto potřeba zástěnu občas vyčistit. Je na vás, jestli to budete dělat pravidelně a strávíte každý den pár minut prací, nebo se po měsíci budete namáhat složitým čištěním. Za nás je volba jasná.

Jak to ale udělat, aby na skle nezůstávaly šmouhy a koupelna byla přesně tak krásná a čistá jako po rekonstrukci? Máme pro vás jednoduchý návod, díky kterému se nebudete hostům stydět říci: „A tady máme koupelnu.“

Trpělivost je krokem číslo jedna

Základem pro čištění bude rozprašovač, ve kterém smícháte dva díly octa s jedním dílem mýdla. Tato tekutina dokonale odstraní jakékoli skvrny na povrchu skla. Pokud se bojíte zápachu, je možné směs ještě naředit vodou, pro odstranění větších skvrn a celkově dokonalejší čištění to ale příliš nedoporučujeme.

Směs nastříkejte na celou skleněnou plochu. Ujistěte se, že je napěněná tekutina opravdu všude. Pak nechte ocet a mýdlo 30 minut působit. Po této době vezměte stěrku na okna a sklo s ní setřete. Mělo by se lesknout jako nikdy předtím.

Dokonalý lesk

Důvodů, proč si lidé vybírají do koupelny skleněné zástěny, je jistě víc. Jedním z nich je ale nepopiratelně ten, že by měla celá koupelna působit luxusním dojmem. Po umytí největší špíny je proto třeba se postarat o to, aby se sklo krásně lesklo.

K tomu vám postačí jakýkoli čistič na okna, kterým sklo přestříkáte a vyleštíte ho pomocí novinového papíru. Použít můžete i utěrky z mikrovlákna, dejte si ale pozor na to, aby byly stoprocentně nepelichavé.

Zbavte se zamlžení skla

Největším problémem, který zanechává na skleněných plochách šmouhy a nepořádek, bývá pára. Pokud milujete horké sprchy, nejspíš každý večer odcházíte z koupelny, která se podobá sauně. I v tomto případě ale existuje pomoc.

Pokud chcete, aby se vám skleněné plochy v koupelně nerosily, po čištění potřete sklo trochou pěny na holení, kterou pak důkladně opláchněte. Tento proces poslouží k tomu, aby při dalším sprchování vaše koupelna zůstala svěží a bez mlhy.

Prevence po každém sprchování

Pokud se budete čištění skla věnovat pravidelně, ušetříte si spoustu času drhnutím zašlé špíny jednu za měsíc. V koupelně byste měli mít stěrku, kterou budete po každém sprchování pravidelně používat.

Od vrchu až dolů stírejte zástěnu tak dlouho, dokud z ní nedostanete veškerou vlhkost a nebudete si jistí, že je zcela čistá a suchá. Samozřejmě bude i tak potřeba ji jednou za čas umýt, rozhodně to ale nebude tak často.

Pokud dodržíte výše psaná pravidla, za svou koupelnu se nebudete nikdy muset stydět. Stane se chloubou vaší domácnosti, kterou vám bude kdejaký host závidět.

Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz