Jak oloupat granátové jablko, aby šťáva nebyla po celé kuchyni? Tyto triky vám pomohou

Zdroj: Shutterstock

Když se řekne podzim, většině lidí se vybaví třeba skořice nebo dýně. Mnohým ale v mysli okamžitě naskočí granátové jablko. I to totiž v některých z nás evokuje podzimní období.

Granátové jablko je sladkokyselé ovoce, které sice většině z nás chutná, jeho pěstování nás ale dokáže nemile potrápit. Dneska vám poradíme, jak oloupat granátové jablko a snáze se tak dostat k jeho rubínově červeným semenům připomínajícím drahokamy.

Co je granátové jablko?

Spojujeme ho s láskou a zdravím. Jde o exotické ovoce nadupané antioxidanty a dalšími látkami, které mají pro naše tělo pozitivní vliv. Věděli jste, že granátová jablka patří mezi nejzdravější ovoce vůbec? Díky obsahu dvou rostlinných sloučenin je řadíme mezi superpotraviny.

První z nich jsou punicalaginy neboli extrémně silné antioxidanty nacházející se v šťávě a ve slupce granátového jablka. Tyto antioxidanty jsou tak silné, že šťáva z granátového jablka má trojnásobnou antioxidační aktivitu než červené víno.

„Druhou látkou je kyselina punicová, která se nachází v oleji ze semen granátového jablka. Je hlavní mastnou kyselinou v arilech. Ta je zodpovědná za účinnou redukci tuku,“ píše web iReceptar.

Jak oloupat granátové jablko?

I když granátové jablko většině z nás chutná, oloupat ho nemusí být vždy úplně snadné. Ba naopak, jeho loupání nás dokáže potrápit a otrávit. Proto pro vás máme pár tipů, jak si loupání granátového jablka usnadnit.

Prvním z nich je jablko nejdříve poválet na pracovní desce, díky čemuž se semínka uvnitř uvolní od stěn. Poté s pomocí ostrého nože provedete řez, jako byste chtěli plod rozdělit – řezat ale budete jen do stupky, nikoli do jádřince. Následně provedete pohyb, jako byste ždímali prádlo a granátové jablko rozdělíte na dvě poloviny.

U druhé metody odkrojíte samotný vrchol granátového jablka – řez provedete v místě, kde se granátové jablko začíná stěžovat. Poté uděláte několik řezů po stranách granátového jablka, nebojte se naříznout klidně pět klínů, podobně jako u pomeranče.

Poté stačí granátové jablko uchopit palci přitisknutými k hornímu bodu a jablko roztrhnout. Rozdělí se na předem rozkrojené části a vy se snáze dostanete k červeným semenům.

Zdroj: iReceptar, mashed.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz