Přebytečné tuky na břiše zredukujete rychleji s pomocí bylinných čajů

Zdroj: Shutterstock.com

Rádi si posedíte u šálku horkého čaje? A věděli jste, že některé vám mohou pomoci k vaší vysněné figuře? Pravda, s každým šálkem nebudete mít ihned kilo dole, ale spolu se zdravým pohybem a vyváženým jídelníčkem bude proces hubnutí o dost rychlejší.

Problém s přebytečnými tukovými zásobami trápí většinu lidí, zejména ženy by jej rády zredukovaly. Proto tráví hodiny v posilovně, drží různé diety, ale kila ne a ne dolů. Přitom přírodní bylinky, ze kterých lze připravit čaj, mohou s tímto problémem hodně pomoci.

Hned zkraje je nutné podotknout, že žádný čaj sám o sobě neumí zázraky, to by bylo až moc jednoduché. V mnohém vám však může vaši snahu ulehčit.

Pokud se vydáte do obchodu, můžete v regálech najít spoustu čajů, které lákají na fantastické výsledky. Za moty a krásnými obaly se však často skrývají nekvalitní čajové směsi.

Čaj vybírejte podle složení

U správného kvalitního čaje je nejdůležitější jeho složení. Ideální je, pokud obsahuje pouze sušené bylinky bez dalších přidaných látek. V tomto případě rozhodně nešlápnete vedle.

Čaje tohoto typu obsahují kofein, antioxidanty a další látky, které mají vliv na metabolismus. V závislosti na složení jej mohou nakopnout díky zvýšení krevního tlaku či zrychlení činnosti srdce. Jejich funkce bude o to efektivnější, pokud nebudete zároveň užívat žádné další povzbuzovače včetně kávy a nabuzení z čaje využijete na nějakou fyzickou aktivitu.

Jiné čaje naopak mohou snižovat chuť k jídlu, pomoci k odvodňování organismu, prospět trávení nebo ovlivnit látkovou přeměnu. Vybírat můžete z exotických rostlin, tyto čaje však seženete pouze v obchodech. Existuje však i řada bylinek, které si můžete vypěstovat doma nebo je nasbírat v přírodě.

Exotické čaje z oblasti Číny a Japonska

Velmi známým a často konzumovaným čajem je zelený čaj. Má mnoho léčivých účinků a pozitivní vliv při redukci hmotnosti, jak dokazuje například jedna z mnoha studií. Při ní bylo dokázáno snížení hmotnosti o více než tři kilogramy u těch účastníků, kteří pravidelně pili zelený čaj po dobu 12 týdnů.

Zelený čaj dokáže pomoci při snižování váhy díky obsaženému kofeinu a katechinů. Tyto látky urychlují látkovou výměnu, a tím podporují spalování tuků.

V poslední době se stává velmi populární matcha tea, což je tradiční japonský čaj. Jde o stoprocentní zelený čaj, avšak v mleté podobě, což znamená, že se čajové listy nelouhují, ale přímo konzumují. Příjem všech blahodárných látek je tak o hodně vyšší.

Z exotických čajů stojí za vyzkoušení také čaj Pu-erh pocházející z čínské provincie Yunnan. Výluh má červenou barvu a výraznou zemitou chuť. Díky vysokému obsahu polyfenolických sloučenin má silné protizánětlivé, antimikrobiální a antioxidační účinky. Jak píše magazín Botanic, tento čaj umí urychlit peristaltiku střev bez nepříjemných průjmů, reguluje hladinu cholesterolu a podporuje samočisticí funkci organismu.

Vypravte se do přírody a připravte si vlastní čaj

Co se týče domácích bylinkových čajů, které pomáhají s hubnutím, můžete si vlastnoručně nasbírat a usušit například mátu, kopřivu, ostropestřec nebo kontryhel a vyrobit si tak vlastní sypaný čaj.

Osvěžující mátový čaj kromě podpory spalování kalorií také pomáhá snižovat chuť na sladké a zmírňuje nadýmání.

S odvodněním organismu zase pomůže kontryhelový a kopřivový čaj. Jak uvádí web naturway.cz, i obyčejná kopřiva díky velkému množství minerálních látek a vitamínů přispívá k prokrvování orgánů, které jsou pak schopny efektivněji pracovat s energií z potravy. Ostropestřec zlepšuje trávení a pomáhá s detoxikací organismu.

Čaj z kontryhelu by měly pravidelně popíjet zejména ženy. Pomáhá při bolestivé menstruaci a mírní příznaky provázející menopauzu. Také pomáhá udržovat svalovou hmotu a působí proti zadržování vody, což je u redukce hmotnosti potřebné.

Bazalka a rozmarýn nejen do jídla

Pokud chcete shodit tuk na břichu, zkuste sáhnout i po bylinkách, které se používají při vaření – rozmarýnu, petrželce a bazalce. Jak uvádí web ireceptar.cz, rozmarýn pomáhá při štěpení tuků, petrželka redukuje hladinu cukrů v krvi, tím pomáhá s kontrolou chutí, a bazalka umí redukovat hladinu kortizolu, a tak dokáže pomoci při hubnutí v oblasti břicha.

Pitím čajů zvýšíte také pitný režim, který je pro snižování váhy velmi důležitý. Navíc čaje stejně jako voda nejsou kalorické, přitom nabízejí širokou škálu chutí. Bylinky jsou navíc účinné při celkové očistě organismu od škodlivých látek.

Sáhněte radši po sypané variantě

Pokud jste se už rozhodli, jaký čaj si zvolíte, možná vás ještě zajímá, zda vybrat sypaný nebo porcovaný. Čaje v sáčcích se obecně považují za méně kvalitní. V některých se totiž prokázaly zdraví škodlivé toxiny vznikající při výrobě sáčků. Navíc výrobci často tyto druhy čajů uměle dobarvují a dochucují.

Sypané čaje se tedy jeví jako lepší volba. Při jejich výrobě nedochází k drcení čajových lístků, a proto se samy o sobě vyznačují výraznou chutí a vůní.

Zdroj: botanic.cz, naturway.cz, prozeny.cz, ireceptar.cz, sciencedirect.com

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz