Bylinky asijské kuchyně přímo doma

Zdroj: Suzy Hazelwood / Pexels

Asijská kuchyně je plná zajímavých chutí, svěžesti a barev, a to také díky unikátním bylinkám, které jsou v tamních regionech běžné. Najdete jejich zcela jiné zastoupení v západní nebo východní části asijského kontinentu a každé chutě jsou specifické. V místních obchodech je dnes sice mnohem větší výběr bylinek z celého světa, často však mohou být ty z dovozu poměrně cenově náročné a ne vždy a všude je možné je sehnat.

Sehnat sazeničky a semínka pro zasetí vlastního truhlíku plného unikátních bylinek a jejich aromat je podstatně jednodušší, stejně jako hraní her v online kasinech, jako je oblíbené Luxury Casino.

Perila

Základem zejména korejské kuchyně jsou listy rostliny označované jako perila. Tato jednoletka se jednoduše vypěstuje v truhlíku a je možné ji zasadit v nejbližších týdnech po posledních mrazících. Její listy vám připomenou zejména místní kopřivy, ničím vás však nespálí. Naopak, perila je aromatická a má mnohé zdravotní výhody. Jejím předním benefitem je schopnost snížit cholesterol, pomáhá při kašli a je ideální také pro vytvoření mastičky, která pomáhá proti alergiím.

Je možné si vybrat ze dvou odrůd, perily léčivé (která je častější) nebo perily křovité (typické fialovým zbarvením). Během pěstování je dobré pamatovat na to, že perila dokáže růst do výšky až 60 cm. V kuchyni ji najdete zejména v korejských jídlech, kde se listy perily podávají s rybami, masem, ale také se používají pro tvorbu varianty kimchi.

Voňatka citronová

Další typickou bylinkou pro asijskou kuchyni, typickou například pro pokrmy z Thajska nebo Číny, ale také dalších regionů, je voňatka citronová (také známá jako citronová tráva), typickou bylinou. Ačkoliv vzhledem připomíná trávu, její aroma a chuť jsou typické citronovým nádechem a díky tomu dokážou skvěle doplnit pokrmy s mátou, chilli kořením nebo dalšími výraznými chutěmi. Také tato rostlina je zároveň léčivkou a je skvělá pro nachlazení a dokáže zmírnit kašel nebo horečku.

Pěstování citronové trávy je poměrně jednoduché, její listy však dosahují až 150 cm výšk. Aby se však semena chytila, je nutné je sázet v prostředí o teplotě až 22 °C a rozhodně ne za mrazíků, to této léčivce vůbec nesedí, naopak potřebuje sluníčko a příjemné teplo.

Koriandr

Silně aromatický a typický zejména pro vietnamskou, ale také čínskou kuchyni. To je koriandr, který z asijských bylin patří mezi nejdostupnější v místních obchodech. Jedná se o poměrně silně aromatickou bylinu, která má velmi unikátní chuť a díky tomu dodává jídlům na jejich specifické chuti, to platí například pro oblíbené Pho. Také koriandr je však možné si jednoduše vypěstovat. Během pěstování je nutné pamatovat zejména na to, že semena potřebují poměrně dost vláhy, a to pro jejich dobré zaklíčení. Dobré je tuto bylinku zasadit během jara a sklízet lístky po dosažení 10 cm stonků rostliny. Také koriandr má své léčivé vlastnosti. Jedná se o rostlinu podporující správné trávení a zejména je to v přírodě se vyskytující antibiotikum.

Bylinky asijské kuchyně přímo doma
Zdroj: RODNAE productions / Pexels.com

Thajská bazalka

Drobnější lístky a chuť kombinující pendrek a nám dobře známou bazalku. Thajská bazalka je typická zejména ve studených pokrmech, jako jsou saláty, dresingy nebo studené polévky. Typická je svými menšími lístky a jednoduchým stylem pěstování. Thajská bazalka potřebuje hlavně sluníčko a k tomu dobrou míru zalévání, její pěstování je tedy jednoduché a vhodné pro začátečníky. Skvěle se pěstuje v květináči a má mnohé zdravotní benefity, jako jsou její antioxidační účinky, vlastnosti má však také antibakteriální a připisována je této bylince také ochrana před karcinogenními onemocněními.

Kari koření

A nakonec vůně, chuť a aroma z jiné části kontinentu, typické zejména pro Indii. Kari koření se pěstuje až překvapivě jednoduše a jedná se o poměrně malou keříkovitou rostlinu zelené barvy, kterou je možné jednoduše pěstovat doma v truhlíku. Kari lístkům se připisuje celá řada benefitů, podporují hubnutí, snižují stres, jsou dobré pro diabetiky, eliminují bakterie a skvělé jsou pro budoucí maminky, jelikož dokážou ulevit od nevolnosti. Rostlině stačí slunečné a světlé umístění a zároveň je lístky možné využívat jak čerstvé, tak sušené. Skvěle se používají v kuchyni různými způsoby, je například možné jimi ochutit olej, používat je v ghí nebo jako sušené koření.

Jak vidíte, asijské bylinky, které je možné jednoduše použít při vaření, jako přírodní medicínu nebo základ pro horké nápoje a limonády, je možné si vypěstovat přímo doma. Většina těchto bylinek je nenáročná a vyžaduje pouze trochu pozornosti při zalévání a umístění v domácnosti.

Autor: redakce

Přidat na Seznam.cz