Rostlinná strava má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Snižuje krevní tlak a posiluje srdce
Zdraví

Rostlinná strava má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Snižuje krevní tlak a posiluje srdce

Rostlinná strava je často propagována jako nejzdravější způsob stravování a její výhody sahají daleko za hranice hubnutí. Stále více lidí se pro tento způsob stravování dokáže nadchnout a objevit benefity, které přináší. Důvody, proč lidé […]

Sladké versus klasické brambory: Cukrovkáři by měli sáhnout po batátech. Odlišný glykemický index závisí i na zpracování
Rady a tipy

Sladké versus klasické brambory: Cukrovkáři by měli sáhnout po batátech. Odlišný glykemický index závisí i na zpracování

Sladké i klasické brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny lidí na celém světě. V obou případech se jedná o hlíznatou kořenovou zeleninu, avšak jsou jen vzdáleně příbuzné. V čem všem se od sebe odlišují? Obě […]

Těchto častých chyb se můžete dopouštět při přípravě zeleniny. Skladování i zpracování má své nepsané zákony
Domácnost

Těchto častých chyb se můžete dopouštět při přípravě zeleniny. Skladování i zpracování má své nepsané zákony

Ať již s přípravou zeleniny máte své zkušenosti, nebo jste v rostlinné kuchyni nováčkem, jedna věc je jistá. Příprava zeleniny může být náročná. Možná ani nevíte, že vyhazujete věci, které byste mohli použít, nebo že […]

Cibule napříč historií: Uctívali ji staří Egypťané, oceňovali ji řečtí atleti a v Evropě ji používali jako platidlo
Zajímavosti

Cibule napříč historií: Uctívali ji staří Egypťané, oceňovali ji řečtí atleti a v Evropě ji používali jako platidlo

Zatím nikdo nepřinesl důkaz o tom, kde a kdy byla cibule poprvé kultivovaná, některé písemné památky naznačují, že v Asii se pěstovala cibule už před více než 5 tisíci lety, kdy byla zřejmě obyčejným jídlem. […]

Cibule je základem kuchyně: Má nespočet druhů, každý se však hodí na něco jiného. Osvojte si její použití v kuchyni
Domácnost

Cibule je základem kuchyně: Má nespočet druhů, každý se však hodí na něco jiného. Osvojte si její použití v kuchyni

Mnoho a mnoho nejen českých jídel má ve svém základu cibuli. Většina z nás ji má doma a považujeme ji za naprostou samozřejmost. Je snadno dostupná, levná a k dostání po celý rok. Většina z […]

Rajčata tvarem srdce nejen připomínají, ale také ho ochraňují. Zvládnou toho však mnohem víc
Zdraví

Rajčata tvarem srdce nejen připomínají, ale také ho ochraňují. Zvládnou toho však mnohem víc

Stejně jako rajče je i srdce červené a složité. Stejně jako srdce mají rajčata uvnitř malé komůrky. A co víc, rajče dokonce snižuje pravděpodobnost onemocnění srdce a má i další zdravotní přínosy. Rajčata obsahují látku […]

Na zahradě Bílého domu bylo vysazeno 55 druhů ovoce a zeleniny. Michelle Obama jeden nekompromisně vyškrtla
Celebrity

Na zahradě Bílého domu bylo vysazeno 55 druhů ovoce a zeleniny. Michelle Obama jeden nekompromisně vyškrtla

Do povědomí celého světa se dostala jako manželka bývalého amerického prezidenta. Michelle Obama je bývalá první dáma a také žena, která je známá tím, že rozhodně ví, co ve svém životě chce. Je autorkou knihy […]

Konzervovaná rajčata: Prodlužte jejich životnost. Otevřená konzerva nemusí zamířit rovnou do koše
Domácnost

Konzervovaná rajčata: Prodlužte jejich životnost. Otevřená konzerva nemusí zamířit rovnou do koše

Téměř na všech potravinách, které si donesete z obchodu, je na obalu uvedeno ,,spotřebujte do“ nebo ,,minimální trvanlivost“. Neznamená to však, že se potraviny po uplynutí této doby okamžitě zkazí a již nejsou k jídlu. […]

Studie vědců vyvrací domněnku, že zelenina je zdravá. Před srdečním onemocněním vás neochrání
Zajímavosti

Studie vědců vyvrací domněnku, že zelenina je zdravá. Před srdečním onemocněním vás neochrání

Zelenina je považována za velký zdroj vitamínů a látek, které působí proti řadě zdravotních potíží, mezi které se řadí i kardiovaskulární onemocnění. Závěry britské studie však toto všeobecně přijímané tvrzení zpochybňují. Rozsáhlá britská studie V […]