Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu
Bylinky a rostlinky

Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu

Pokud jste se v novém roce rozhodli „přesedlat“ na zdravější životní styl, můžete se zaměřit na reishi, které se někdy říká „houba nesmrtelnosti“. Původ reishi Reishi neboli lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) pochází z Dálného východu, přičemž se jedná […]

Jelly ear mushroom cut into slices
Bylinky a rostlinky

Jidášovo ucho: velmi zdravá houba, která u nás roste téměř po celý rok

Jidášovo ucho je houba, která u nás není sbírána příliš často. Obsahuje nicméně mnoho účinných látek a navíc si ji lze nasbírat po většinu roku. Výskyt Jidášova ucha Jidášovo ucho neboli bolcovitka ucho Jidášovo (Auricularia […]

1-39565757
Zvyky a obyčeje

Nyotaimori: sushi z nahého ženského těla

Sushi je u nás velmi oblíbeným pokrmem, přičemž lze vyzkoušet i nyotaimori, což je tradice konzumování jídla z nahého ženského těla. Kde se vzalo sushi? Sushi patří k nejznámějším pokrmům japonské kuchyně. První zmínky o něm pocházejí […]

2-26869717
Pečivo a těstoviny

Shirataki: konjakové těstoviny, které velmi podporují hubnutí

Shirataki jsou těstoviny z hlíz zmijovce indického. Jedná se přitom o velmi zdravou potravinu, která pomáhá s hubnutím. Původ zmijovce indického Zmijovec indický, který je známý i pod názvem konjak/konjac, původně pochází z tropických deštných pralesů Asie. V současné […]

Kuzu: škrob pocházející až ze 100kg kořene. Pomáhá trávení i při vysokém krevním tlaku
Nezařazené

Kuzu: škrob pocházející až ze 100kg kořene. Pomáhá trávení i při vysokém krevním tlaku

Kuzu je tradiční japonský produkt, který se vyrábí z kořene puerarie. V kuchyni jej můžete použít jako zahušťovadlo, navíc ale pomáhá proti různým zdravotním neduhům. Původ kuzu Kuzu je škrob z kořene keře zvaného puerarie, který rostl původně […]

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě
Světové pokrmy

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě

Miso je fermentovaná pasta vyráběná zejména ze sójových bobů. Jedná se přitom o zdravou kuchyňskou ingredienci, která ozvláštní chuť připravovaných pokrmů. Původ pasty miso Pasta miso je dnes považována za tradiční japonský pokrm. To je […]

Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky
Maso

Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky

Pokud si rádi pochutnáte na hovězím mase, určitě musíte ochutnat maso plemene Wagyu. Jedná se totiž o skutečný gurmánský zážitek, který je navíc velmi zdravý. Původ krav Wagyu Japonci si v minulosti na konzumaci masa příliš […]

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa
Nápoje a alkohol

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa

Spirulina je rodem sinic, které jsou často řazeny mezi tzv. superpotraviny. Ačkoli jsou některé její účinky relativní, např. obsahem bílkovin jde o skutečně výjimečnou surovinu. Spirulina se vyskytuje v mnoha oblastech světa Spirulina se vyskytuje zejména […]

Kotvičník zemní na zahrádce
Bylinky a rostlinky

Kotvičník zemní: rostlina, která je často označována jako bylinné afrodiziakum

Kotvičník zemní je rostlinnou která u nás volně roste poměrně vzácně, ale je doporučována pro své pozitivní účinky. Na druhou stranu by ji neměl používat každý, protože některým skupinám může i uškodit. Původ a rozšíření […]

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný
Ryby a mořské plody

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný

Fugu je ryba, která se konzumuje především v Japonsku. Přesto je známá po celém světě, protože se jedná o velmi nebezpečnou pochoutku. Některé části fugu jsou totiž extrémně jedovaté. Výskyt ryby fugu Fugu je japonský název […]