Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou
Ryby a mořské plody

Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou

V Japonsku se konzumuje již stovky let, a to navzdory skutečnosti, že je vlastně smrtelně nebezpečná. Už jste někdy slyšeli o rybě, která vás může zabít? Tahle jedovatá potvora nese jméno fugu a v jejích […]

Japonská pochoutka shiokara: Mořské plody fermentované ve vlastních vnitřnostech
Ryby a mořské plody

Japonská pochoutka shiokara: Mořské plody fermentované ve vlastních vnitřnostech

O japonském jídle se často povídá, že je tak pečlivě a dovedně připravené, že je zkrátka radost jakékoliv ochutnat. Kdo někdy Japonsko navštívil a ochutnal některý z místních pokrmů, udělalo na něho dojem, jak promyšlené […]

Shiitake: Asijská královna mezi houbami
Bylinky a rostlinky

Shiitake: Asijská královna mezi houbami

V České republice jsme zvyklí konzumovat hřiby, žampióny anebo hlívu ústřičnou. V posledních letech je ale stále více využívána i asijská houba zvaná shiitake, jejíž český název zní houževnatec jedlý. Původ houževnatce jedlého Houževnatec jedlý (Lentinula edodes) […]

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů
Světové pokrmy

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů

Suši určitě zná každý Čech, neboť toto jídlo japonské kuchyně se proslavilo po celém světě. Méně už je ale známé nare-suši, což je předchůdce dnešního suši, které byste ale zřejmě s nadšením neochutnali. Historie nare-suši Suši […]

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit
Luštěniny

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit

Sójové boby sice původně z Evropy nepocházejí, dnes se tu ovšem výrobky z nich konzumují ve velkém množství. Sója je sice zdravá luštěnina, na druhou stranu může i škodit. Původ sóji luštinaté Sója luštinatá je luštěnina, které […]

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?
Světové kuchyně

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?

Asijské stolování je na hony vzdálené tomu evropskému. To, co se nám zdá jako neslušnost a hrubiánství, je naopak v Asii považováno za projev spokojenosti. Ať už se vydáváte na dovolenou na asijský kontinent, nebo […]

Nattó: japonský pokrm, nad kterým se mnoha lidem zvedne žaludek
Luštěniny

Nattó: japonský pokrm, nad kterým se mnoha lidem zvedne žaludek

Nattó je tradiční japonský pokrm, který je v Zemi vycházejícího slunce velmi oblíbený. Jinde ovšem budí minimálně rozpaky.   Původ nattó Jde o pokrm japonské kuchyně, který je známý i za hranicemi této východoasijské země. Není […]

TIP: Exotická jídla a kde je zkusit
Světové kuchyně

TIP: Exotická jídla a kde je zkusit

Existuje mnoho důvodů, proč cestovat. Někdo miluje poznávání památek, jiný se rád vydá za exotickou kuchyní. Kde exotická jídla zkusit? Bangkok: Pouliční kuchyně Bangkok je bezpochyby hlavním městem pouličního jídla. Město je plné stánků, kde […]

Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě
Koření a dochucovadla

Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě

Wasabi neboli „japonský křen“ je dochucovadlo, které znají všichni milovníci suši. Ačkoli je zdravé, neměli byste ho konzumovat ve velkém množství. Původ wasabi Wasabi je koření, které se získává z oddenku rostliny, jež se nazývá eutrema […]