Malinové makronky: Tak trochu jiné vánoční cukroví

Malinove_makronky
Zdroj: stefaafloris92 / Shutterstock.com

Makronky jsou hitem posledních let. Zvládnout krásné a stejně vypadající makronky je doslova umění, čemuž odpovídá i jejich cena. Jaký je původ této pochoutky? A co takhle letos vyměnit jeden druh cukroví za malinové makronky?

Makronky byly dle legendy poprvé představeny v 16. století královnou Kateřinou Medicejskou, která tuto pochoutku přivezla do Francie, když se provdala za francouzského krále Jindřicha II.

Ty pravé jsou z Francie

Ve skutečnosti však byla pochoutka s měkkým vnitřkem a křupavou vnější vrstvou známá již v 7. století.

Dle serveru Miss Macaroon byly v kultuře Středního východu nalezeny odkazy na něco, co se makronkám podobá.

Že makronky pochází právě z této oblasti, dokládá nejspíše i fakt, že jedna z klíčových ingrediencí, mandle, pochází také z této oblasti.

Makronkám podobnou pochutinu lze pak vysledovat do 8. století do oblasti Itálie. Poprvé bylo zaznamenáno, že sladká pochoutka byla vyrobena v benátských klášterech.

Tak, jak je známe dnes, se však vyrobily poprvé ve Francii. Pařížští cukráři vytvořili „Macaron Parisien“ ve 30. letech 19. století.

Cukrář Pierre Herme známý jako „Picasso of Pastry“ byl pak první, kdo vytvořil ochucené makronky. Bylo to v 80. letech 20. století. Vyrobil tehdy průlomové makronky z pistácií, růží a vanilky.

Makronky si později získaly svou slávu, a od roku 2005 mají dokonce svůj „Den makronek“.

Co budete potřebovat na recept?

Na makronkách si můžete pochutnávat celý rok, ale my vám dnes představíme recept na malinové makronky s čokoládou, které se skvěle hodí jako cukroví.

Budete potřebovat 150 g mletých mandlí, 150 g moučkového cukru, 4 g mrazem sušených malin, bílek ze 2 vajec, 150 g cukru krystal, 2,5 lžíce vody, trochu červeného potravinářského barviva a špetku soli.

Tyto ingredience slouží pro vytvoření vnější vrstvy, později vám napíšeme suroviny na náplň.

Nejdříve si připravte makronky

Připravte si plech s pečicím papírem a troubu si předehřejte na 150 °C. Promíchejte moučkový cukr, mandlový prášek a maliny, aby vám vznikl jemný prášek. Ten propasírujte přes jemné síto do mísy.

Dále si rozšlehejte 2 bílky s trochou barviva, dokud nebudete mít pořádný sníh.

V hrnci smíchejte cukr krystal s vodou a zahřejte na 118 °C, poté vmíchejte našlehané bílky. Směs šlehejte, dokud se nevytvoří lesklé tuhé vrcholy.

Tuto směs smíchejte s připravenou sypkou směsí a vytvořte hustou směs. Tu přeneste do sáčku a tvořte na plechu kruhy o průměru 2,5 cm.

Jednotlivé makronky by mezi sebou měly mít cca 2 cm rozestup. Plechem několikrát poklepejte, abyste se zbavili vzduchových bublin.

Makronky se pečou přibližně 25 minut. Poté je nechte vychladnout a připravte si krém.

Čokoládo-malinová náplň

Na něj budete potřebovat 150 g čerstvých malin, 30 g cukru, 80 g smetany, 230 g bílé čokolády a 4 g mrazem sušených malin.

Do malého hrnce dejte maliny a cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut nebo do zhoustnutí a stáhněte z ohně.

Směs prosejte přes jemné síto, abyste se zbavili semínek. Tímto vám vznikne malinový džem.

Prosátý malinový džem, smetanu a čokoládu dejte do malého hrnce a na mírném ohni nechte rozpustit čokoládu. Sušené maliny přidejte až nakonec. Směs nechte vychladnout.

A nyní již spojujte jednotlivé makronky pomocí směsi, kterou jste si připravili. Buďte si jistí, že takové vánoční cukroví nabídne svým hostům málokdo.

Zdroje: Miss Macaroon, Macaron Queen, Home Cooking Adventure

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz