Chaš: Arménská polévka s několikahodinovou přípravou. To, s čím se popíjí, je spíš pro silnější povahy

Zdroj: Shutterstock

Zatímco pro nás jsou některé pokrmy doslova nemyslitelné, jinde ve světě může jít o naprostou lahůdku. Ba dokonce o národní tradiční jídlo. Podobně je tomu i v případě nejslavnostnějšího arménského pokrmu, který hrdě nese název chaš.

Že jste o tomto jídle ještě nikdy předtím neslyšeli? Nevadí. Dnes se mu totiž společně podíváme na zoubek. Představíme vám pokrm, který se v Arménii podává především během chladných ročních období.

Co je to chaš?

Chaš je masitá polévka, jejíž historie se traduje až do středověku. Je známá pod vícero jmény a také může mít různé varianty.

Nejčastěji se podává společně se sušeným chlebem lavaš, který si můžete koupit i tady u nás. V Arménii je zvykem tento suchý chleba drobit přímo do polévky.

„Někdy se jako zábal používá další měkký kousek lavaše,“ dodává web khash.org. Způsob podávání se liší i v různých částech Arménie.

Je to velká událost

Zajímavostí je, že už samotné vaření této polévky je velká událost. Chaš si nikdy nedáte jen tak sami, třeba večer u televize. Je to pokrm, na kterém si pochutnáte společně s rodinou a přáteli.

Vaří se dlouhé hodiny. Maso odpadává od kostí a z vody, ve které se maso hodiny a hodiny vařilo, se stane hustý a pěkně silný vývar.

Častokrát se do polévky přidávají i kousky vařeného žaludku. Polévka se během vaření nesolí, spoléhá se na chuť masa. Dochucuje se až při podávání – tehdy se solí a dochucuje prolisovaným česnekem.

„O Arménech je známo, že do každé porce přidávají až osm stroužků česneku,“ píše server smithsonianmag.com. Je tedy na každém, jak si hotový chaš dochutí.

Párty pokrm

Jak již bylo zmíněno – chaš je vnímán jako párty jídlo, u jehož konzumace se vždy sejde hned několik lidí. Často jsou to opravdu velké rodinné a přátelské akce.

Součástí konzumace této polévky bývá nejčastěji vodka. Ano, čtete správně. Žádné pivo nebo víno, obyvatelé Arménie k tomuto pokrmu popíjejí vodku.

Chaš ale rozhodně není dobrota pro každého. Silný hovězí vývar v kombinaci s chlebem lavaš a vodkou – troufli byste si?

Zdroj: khash.org, smithsonianmag.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz