Kaštanová mast pomůže při otocích končetin i křečových žilách

Zdroj: Shutterstock.com

K aktuálně panujícímu podzimu se neodmyslitelně pojí také sbírání kaštanů. Aktivita, která nadchne zejména děti, nemusí být jen důvodem, jak si zpříjemnit odpoledne. Pokud vás například bolí nohy, potýkáte se s nepříjemnými otoky nebo řešíte křečové žíly, pak byste měli vyrazit na sběr kaštanů.

Z nich si totiž můžete vyrobit kaštanovou mast, která se používá k úlevě od bolesti a otoku. Nápomocná však může být i při celé řadě jiných zdravotních potíží, píše web Topvet.

Na první pohled obyčejné kaštany

Když se řekne kaštany, většina z nás si představí podzim a tolik typické sbírání kaštanů, ze kterých si děti následně vyrábějí zvířátka. Kaštany ale nemusí sloužit jen pro výrobu zvířátek nebo jako krmení pro lesní zvěř.

Na první pohled obyčejné kaštany v sobě obsahují účinnou látku zvanou aescin. Ten je využíván zejména k léčbě žilních onemocnění dolních končetin – mluvíme zde například o chronické žilní nedostatečnosti, křečových žilách, aescin se také používá k léčbě místních otoků a zánětů či jako prevence vzniku pooperačních podlitin.

Vyrobte si kaštanovou gelovou mast

Pokud i vás trápí některé z výše zmíněných zdravotních potíží, zkuste si doma vyrobit kaštanovou gelovou mast. Není to tak náročné, jak se může na první pohled zdát.

Na výrobu kaštanové gelové masti potřebujete 300 ml kaštanové tinktury, 3 čajové lžičky agat-agaru, 3 čajové lžičky levandulového oleje, 2 čajové lžičky kafrového oleje a olivový olej. Dále mějte po ruce také elektrický šlehač a dobře těsnící kelímek.

Začněte tím, že želatinu nasypte do hrnce, přilijte kaštanovou tinkturu a uvařte podle návodu. Ve chvíli, kdy směs zhoustne, ji odstavte z plotny a nechte lehce vychladnout. Následně směs přelijte do úzké nádoby, přidejte esenciální oleje a nechte ztuhnout.

Za pomoci ručního elektrického šlehače hmotu důkladně šlehejte, dokud nám nevznikne jednolitá krémová struktura. Během mixování přidávejte postupně olivový olej, abyste dosáhli požadované konzistence. Hotovou mast pomocí stěrky přendejte do uzavíratelného kelímku a skladujte v lednici, kde mast vydrží až 3 měsíce.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, topvet.cz, hobby.instory.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz