Anglická soutěž pro otrlé: Z hospodské hádky se stala tradice v pojídání kopřiv

Zdroj: Profimedia

Existuje celá řada soutěží pro jedlíky, některé se najdou i u nás, ale jen málo z nich se může srovnávat s mistrovstvím světa v pojídání kopřiv. Pokud namítnete, že u nás se z kopřiv dělá třeba nádivka, tak tato soutěž je zaměřená na konzumací čerstvých kopřiv.

Soutěž pro otrlé

Je tedy jasné, že to nebude zábava pro každého. Tato tradice začala v roce 1997 a od té doby se koná každoročně v Bottle Inn v Marshwoodu v Anglii.

Pravidla soutěžního klání jsou podobná jako u jiných soutěží zaměřených na konzumaci většího množství jídla.

Vyzyvatelé sedí u stolu a jsou obklopeni ohromenými diváky, kteří své favority hlasitě povzbuzují. A v tomto případě morální podporu opravdu potřebují. Na stolech mají soutěžící místo jídla hromady čerstvě nasekaných kopřiv.

Kopřivy jsou nasekané tak, aby stonky byly stejně dlouhé a odvážní strávníci mají hodinu na to, aby otrhali a snědli co největší počet listů kopřivy. Na konci se spočítají holé stonky a kdo jich má nejvíc, je hrdinou dne.

A jak tato bizarní a netradiční zábava vznikla?

U každé podobné soutěže lidé přemýšlí, koho to vlastně mohlo napadnout, jíst právě kopřivy, které nejsou příjemné ani při trhání.

Vše začalo hádkou mezi dvěma farmáři. Každý věřil, že má na svém poli delší kopřivy než ten druhý. Aby muži vyrovnali skóre, uzavřeli malou sázku přímo v místním hostinci, který existuje již od konce 16. století.

Jeden farmář přišel s dlouhým stéblem s tím, že kdyby měl někdo delší, snědl by rozdíl. Další farmář se objevil s ještě delším stonkem. Muž musí dodržel slovo, a tak první farmář snědl stonek syrové kopřivy. A zábava se zřejmě všem tak zalíbila, že dala vzniknout každoročnímu soutěžnímu klání.

Z hospodské hádky se stala tradice pojídání čerstvých kopřiv

Nevšední událost přitahuje stovky diváků z celého světa do malé vesničky Marshwood v západním Dorsetu v Anglii.
Marshwood vypadá jako jedno z těch typických míst v Anglii, kde se nic neděje a obecně je to tak. Mistrovství v pojídání kopřiv to ale změnilo a vesnice se definitivně zařadila na mapu gurmánů.

Metou každého jedlíka je nejen vyhrát, ale vytvořit rekord

Pro davy zvědavců jsou zde živé kapely a místní nápoje. Samotná soutěž je nejen o tom, kdo vyhraje každoroční pojídání, ale každý chce samozřejmě pokořit rekord a vytvořit svůj vlastní. Vítěz z roku 2018, Philip Thorne, vytvořil nový rekord a skončil na 104 stopách kopřiv. (jedna stopa měří 30,48 centimetrů).

Jak reaguje na kopřivy tělo

Většina konzumentů kopřiv říká, že tyto listy chutnají jako špenát. Když se uvaří, je to chutný zdroj železa, draslíku, vápníku a vitamínů.

Když se ale konzumují syrové, je to utrpení. Drobné jehličky na rostlině se při kontaktu zlomí a uvolní kyselinu boritou.

Lidský organismus reaguje při kontaktu se žahavou částí kopřiv různě. Může dojít k vnímání pocitu pálení, k vyrážce, svědění, snížení krevního tlaku a pří pojídání kopřiv také ke změně hladiny cukru v krvi a k zažívacím potížím. Delší konzumace může způsobit zčernání kůže a otok jazyka. Ale ani to soutěživé nadšence neodradí.

Zdroj: matadornetwork.com, atlasobscura.com
Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz