Nebezpečné chemické látky PFAS jsou v oblečení, potravinových obalech i ve vodě

Zdroj: Shutterstock

Možná vám název PFAS, zkratka pro poly a perfluoroalkylové látky, nic neříká, ale pravděpodobně s ním přicházíte do styku pravidelně, možná i několikrát denně. Možná tyto látky dokonce konzumujete. A přitom mohou být nebezpečné.

Věčný život

V roce 1938 narazil sedmadvacetiletý chemik Roy Plunkett na nový typ chemické látky, která měla tak silnou vazbu, že se nakonec udržela dlouho po jeho smrti – vlastně téměř navždy.

Dnes se tato prakticky nerozbitná sloučenina, která vzniká sloučením prvků uhlíku a fluoru, nachází ve vzduchu a vodě, stejně jako v našich tělech, potravinách a domácnostech.

Je to proto, že za desítky let od Plunkettova objevu byly vytvořeny tisíce látek, které jsou založeny na tomto typu vazby uhlíku a fluoru a přidávají se do nejrůznějších výrobků, aby byly odolné vůči teplu, vodě, olejům a korozi.

Kde jsou? Téměř všude

Tyto per- a polyfluoroalkylové látky (PFAS), známé jako „věčné chemikálie“, lze nalézt nejen v nepřilnavých pánvích a nepromokavém vybavení, ale také v obalech odolných proti mastnotě, v nichž jsou uloženy potraviny z řetězců s jídlem s sebou a ze supermarketů.

Obaly vyrobené z PFAS často připomínají papír nebo lepenku – zdánlivě ctnostnou alternativu k plastům, ale salátový dresink a olej na smažení jimi neprosakují.

Tyto látky migrují z obalů do potravin, které jíte. Podle přehledu z roku 2021 v časopise Foods je to obzvláště pravděpodobné, pokud jsou potraviny tučné, slané nebo kyselé.

Vodní bomba

Při testech 44 různých vodovodních kohoutků v 31 amerických státech Environmental Working Group zjistila, že 43 z nich překračuje limit, který považuje za bezpečný podle svých vlastních norem.

„Myslím, že jde o jednu z největších hrozeb v pitné vodě, které lidé zcela nerozumějí, a přitom se vyskytuje již desítky let,“ říká David Andrews, vedoucí vědecký pracovník EWG, který se na zprávě podílel.

Málo známé zdravotní následky

Nedávný přehled amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádí řadu zdravotních účinků spojených s expozicí PFAS, včetně rakoviny, poškození jater, snížené plodnosti a zvýšeného rizika astmatu a onemocnění štítné žlázy.

Elsie Sunderlandová, docentka environmentální vědy a inženýrství na katedře environmentálního zdraví na Harvardu, řekla serveru ProPublica, že vědci teprve začínají chápat účinky více než 4 000 různých typů PFAS. Poznamenala také, že chemický průmysl běžně používá nové sloučeniny, aby nahradil ty staré. „Lidé tomu říkají chemická hra,“ řekla.

Boj Davida s Goliášem

Obhájci zdraví a životního prostředí prosazují, aby se používání PFAS omezilo, zejména v takových výrobcích, jako jsou obaly na potraviny.

V reakci na to některé restaurace rychlého občerstvení, stejně jako několik obchodů s potravinami, uvádějí, že přijaly opatření k omezení PFAS v obalech potravin nebo že plánují jejich postupné vyřazení.

PFAS byly dle výsledků testu Consumer Reports obsaženy v obalech například McDonald’s, který uvádí, že je plánuje do roku 2025 vyřadit a také řetězce Burger King a Chick-fil-A se veřejně zavázaly ke snížení obsahu PFAS ve svých obalech poté, co byly informovány o výsledcích testů.

Zdroj: consumerreports.org, nationalgeographic.com, ewg.org, propublica.org, Arabela Ramírez Carnero, Presence of Perfluoroalkyl and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS) in Food Contact Materials (FCM) and Its Migration to Food, 2021, hsph.harvard.edu, ewg.org, cdc.gov
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz