Jíme ho k hranolkům, párkům i na langoších. Pro naše zdraví ale kupovaný kečup není vůbec vhodný

Zdroj: Shutterstock

Někdo sice nedá dopustit na hořčici, ale většina Čechů dá při grilovačce před různými ochucenými omáčkami přednost klasickému kečupu. A hodí se nejen jako dochucení masa z ohně, ale i k mnoha dalším jídlům. Je ale zdravý?

Jednou za čas to bez něj zkrátka nejde. Langoše by bez něho byly suché, hranolky by dětem nechutnaly a pořádný buřt se bez kečupu také neobejde. Po přečtení tohoto článku se ale možná rozhodnete ho alespoň omezit.

I když se totiž může zdát, že je kečup vyrobený z rajčat, některé kupované produkty jsou plné chemie a přísad, které pro lidské tělo ve větším množství rozhodně vhodné nejsou. Takže si dejte dobrý pozor, co vlastně jíte.

Kolik je v kečupu skutečně rajčat?

Rajčata jsou samozřejmě v kečupu tou hlavní přísadou. Nebo ne? Většina lidí si to možná myslí, ale ve skutečnosti to tak u většiny výrobků není. Dokazuje to studie z roku 2018.

Podle stránky femina.in tehdy vědci zkoumali více než 40 různých značek kečupů. Snažili se zjistit, kolik rajčat v nich ve skutečnosti je, a výsledky byly téměř alarmující. Ve více než 30 z nich nebyla rajčata většinovou položkou.

Obvykle šlo o předem zavařené protlaky, nebo o vodu, která byla zahuštěna speciálními látkami, aby nebyl kečup příliš tekutý. Pouze sedm kečupů testem prošlo, jednalo se ale samozřejmě o ty s nejvyšší cenou.

Záhada sladkého kečupu

Sama o sobě rajčata příliš sladká nejsou. Mají spíše kyselou chuť a používají se především jako příloha ke slaným jídlům. Kečup ale sladký je. Co je tedy tajemstvím této sladkosti kečupu?

Je to samozřejmě cukr, který je do kečupu přidáván. A každého by asi napadlo, že kečup nejsou jen rozdrcená rajčata, že jsou do něho přidány i látky, které ho nějakým způsobem doplní. Jenomže ne v takovém množství.

Jedna z předních amerických značek kečupu měla podle průzkumů v jedné láhvi až 40 % cukru. Zbytek byla voda, 20 % rajčat a nějaká ta dochucovadla, která ve většině nebyla zrovna ideální pro tělo.

Ačkoli se to zdá divné, vzhledem k tomu, jak moc cukru se v kečupu nachází, dokonce i soli je tu až přehnaně moc. V některých druzích kečupu objevili výzkumníci dokonce dvakrát více soli než v průměrném pytlíku brambůrků.

Nadměrné množství soli způsobuje i u zdravého člověka zvýšení tlaku v takové míře, že může dojít k problémům, které vás zavedou až do nemocnice. Pokud tedy konzumujete kečup, ujistěte se, že je to s mírou.

Pokud si samozřejmě jednou do měsíce dopřejete kečup k hranolkům, není to žádný problém. Vyvarujte se ale jeho častější konzumaci. A tvrzení, že je kečup zdravější než tatarka, považujte tímto za vyvrácené.

Zdroj: femina.in, ndtv.com, nutritiouslife.com
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz