Chcete si letos vánoční tabuli ozvláštnit nějakým netradičním pokrmem? Inspirovat se můžete například v zahraničí. V jiných zemích se totiž s Vánoci také pojí řada typických jídel. A jedním z nich je i bolo rei.
Bolo-rei je tradiční portugalský vánoční moučník, jehož název znamená doslova král koláčů. Pochází z Lisabonu a má hluboké historické kořeny až v počátcích 19. století, píše A Portuguese Affair
Pojí se s ním řada tradic
Bolo rei je moučník, který se v mnoha rodinách konzumuje přímo po štědrovečerní večeři. Na některých územích Portugalska se ale jí až 6. ledna, jeho konzumací se tak symbolicky vánoční hodování uzavírá, uvádí Culinary Backstreets
Do koláče se často ukrývá fazole, ale také malá figurka krále. Člověk, který najde fazoli, je podle tradice odsouzen k tomu příští rok hostit rodinu a právě on musí být dalším, kdo bolo rei upeče. Ten, kdo najde figurku krále, smí si ji ponechat na památku.
Jak na přípravu pokrmu
Pokud si chcete bolo rei udělat letos doma i vy, budete k tomu potřebovat 500 gramů mouky. 100 gramů cukru, 50 gramů čerstvého droždí, 4 vejce, 100 gramů másla, 50 gramů kandovaného ovoce, rozinky, mandle a špetku soli.
Smíchejte mouku, cukr a droždí. Nechte směs odpočinou asi 20 minut, potom přidejte vejce a máslo. Hnětením vytvořte těsto.
To nechte vykynout, ideální je to pod utěrkou na teplém místě, potrvá to asi hodinu a půl. Následně přidejte do těsta kandované ovoce. Vytvarujte z něj věnec a ten pečte při 180 °C asi 30 minut. Pokud chcete, můžete do pokrmu také zapéct fazoli nebo figurku krále.
Zdroj: Be the Story, Luisa Paixao, A Portuguese Affair, Culinary Backstreets
Autor: Šárka Cvrkalová