Retro cukroví: Připravte si letos tři druhy, které dělaly před lety naše babičky

Zdroj: Pixabay

Dnes se ve většině rodin dělají perníčky, vosí hnízda, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví. Existuje samozřejmě mnoho dalších oblíbených druhů. Na některé se ale zapomnělo a je to škoda.

Na internetu se dá najít celá řada receptů na zapomenuté druhy cukroví. Na spoustu z nich ale návody neexistují, protože se ve skutečnosti pouze předávají z generace na generaci v rodinách. Vyzkoušejte si doma připravit retro cukroví, které bylo oblíbené před lety.

Žloutkové pusinky

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 4 žloutky, 200 gramů moučkového cukru, lžičku citrónové šťávy a moučkový cukr na obalení. Z těchto několika ingrediencí snadno vytvoříte vynikající cukroví, uvádí Top Recepty.

Žloutky smícháme s moučkovým cukrem a elektrickým šlehačem vyšleháme do husté, světlé pěny. Přidáme citrónovou šťávu a krátce vmícháme. Ze směsi vytlačujeme na vymazaný plech malé kopečky pomocí cukrářského sáčku. Pečeme při 120 °C asi 40 minut, dokud pusinky nezískají lehce nažloutlou barvu. Necháme je vychladnout a obalíme v moučkovém cukru.

Sladké ovesné placičky s čokoládou

Připravte si 150 gramů hladké mouky, 100 gramů ovesných vloček, 100 gramů másla, 1000 gramů hnědého cukru, vejce, 50 gramů hořké čokolády, lžičku skořice a špetku soli.

Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a vše promícháme. Vmícháme mouku, ovesné vločky, sůl a skořici. Nastrouhanou čokoládu zamícháme do těsta. To necháme hodinu odpočinout v lednici. Poté tvoříme malé placičky a klademe je na vymazaný plech. Cukroví pečeme při 180 °C asi 15 minut.

Ovocný suchárek

Na přípravu tohoto cukroví budete potřebovat 250 gramů polohrubé mouky, 150 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, vejce, marmeládu nebo povidla a moučkový cukr na posypání.

Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a mouku. Těsto necháme odpočinout v lednici minimálně hodinu. Vyválíme ho do tenké placky a vykrajujeme z ní kolečka. Do poloviny koleček uděláme menší dírku. Vše pak pečeme při 170 °C asi 112 minut. Po vychladnutí plníme kolečka marmeládou nebo povidly a nakonec je posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Autorské recepty, Babinet, Novinky, Top Recepty

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz