Dnes se ve většině rodin dělají perníčky, vosí hnízda, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví. Existuje samozřejmě mnoho dalších oblíbených druhů. Na některé se ale zapomnělo a je to škoda.
Na internetu se dá najít celá řada receptů na zapomenuté druhy cukroví. Na spoustu z nich ale návody neexistují, protože se ve skutečnosti pouze předávají z generace na generaci v rodinách. Vyzkoušejte si doma připravit retro cukroví, které bylo oblíbené před lety.
Žloutkové pusinky
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 4 žloutky, 200 gramů moučkového cukru, lžičku citrónové šťávy a moučkový cukr na obalení. Z těchto několika ingrediencí snadno vytvoříte vynikající cukroví, uvádí Top Recepty.
Žloutky smícháme s moučkovým cukrem a elektrickým šlehačem vyšleháme do husté, světlé pěny. Přidáme citrónovou šťávu a krátce vmícháme. Ze směsi vytlačujeme na vymazaný plech malé kopečky pomocí cukrářského sáčku. Pečeme při 120 °C asi 40 minut, dokud pusinky nezískají lehce nažloutlou barvu. Necháme je vychladnout a obalíme v moučkovém cukru.
Sladké ovesné placičky s čokoládou
Připravte si 150 gramů hladké mouky, 100 gramů ovesných vloček, 100 gramů másla, 1000 gramů hnědého cukru, vejce, 50 gramů hořké čokolády, lžičku skořice a špetku soli.
Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a vše promícháme. Vmícháme mouku, ovesné vločky, sůl a skořici. Nastrouhanou čokoládu zamícháme do těsta. To necháme hodinu odpočinout v lednici. Poté tvoříme malé placičky a klademe je na vymazaný plech. Cukroví pečeme při 180 °C asi 15 minut.
Ovocný suchárek
Na přípravu tohoto cukroví budete potřebovat 250 gramů polohrubé mouky, 150 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, vejce, marmeládu nebo povidla a moučkový cukr na posypání.
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a mouku. Těsto necháme odpočinout v lednici minimálně hodinu. Vyválíme ho do tenké placky a vykrajujeme z ní kolečka. Do poloviny koleček uděláme menší dírku. Vše pak pečeme při 170 °C asi 112 minut. Po vychladnutí plníme kolečka marmeládou nebo povidly a nakonec je posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: Autorské recepty, Babinet, Novinky, Top Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová