Holandský řízek nepochází z Nizozemí. Jde o vynález české kuchyně

Pork schnitzel with parmesan
Holandský řízek (zdroj: Samphotostock.cz)

Holandský řízek patří mezi pokrmy, které klamou názvem. Ačkoli odkazuje k Nizozemí, ve skutečnosti se jedná o vynález českých kuchařů.

Původ holandského řízku

Řízek jako takový vznikl buď v Rakousku, anebo v severní Itálii, o tom se doposud vedou spory. Možná vás ale překvapí, že holandský řízek nemá původ v Nizozemí. Proč tedy právě takový název? Pouze z toho důvodu, že je v originálním receptu používána gouda či eidam, tedy holandské sýry. Jinak je ale tato dobrota českého původu, ačkoli o konkrétní době jejího vzniku se toho mnoho neví.

Holandský řízek jako oblíbená pochoutka

Holandský řízek v posledních desetiletích zaznamenává poněkud ústup ze své někdejší slávy. Dříve se však jednalo o velmi oblíbené jídlo, a to především ve školních jídelnách, na letních táborech, sportovních soustředěních, ale také při jiných příležitostech. Z toho vyplývá, že si na něm rády pochutnávaly děti, ačkoli z dnešního pohledu nejde o příliš vhodné jídlo pro nejmenší (viz níže).

Jednotlivé ingredience

Výroba tohoto pokrmu je poměrně snadná. Základem holandského řízku je mleté maso (ideálně vepřové) a tvrdý sýr (gouda, eidam, ale použít lze i další druhy). Potom už stačí použít jen vejce, sůl a pepř, ačkoli v mnoha receptech figuruje také petržel či pažitka a mléko. Jednotlivé ingredience stačí smíchat a spojit, obalit je a dát upéct na oleji. Pak už si můžete pochutnat.

Holandský řízek z hlediska zdraví

Holandský řízek je sice chutný, ale nepatří k právě nejzdravějším pokrmům. Obsahuje totiž převážně živočišné produkty. Na druhou stranu ani ty nemusí být příliš problematické, záleží ovšem na tom, jak kvalitní suroviny použijete. Měli byste si tedy pořídit kvalitní vepřové maso. Často se totiž používá bůček, což není právě nejkvalitnější maso a mezi kvalitní ingredience se určitě nepočítá ani eidam „třicítka“.

Zajímavosti o holandském řízku

  • Holandský řízek se původně nazýval také „smažený vepřový řízek se sýrem“. Možná šlo dokonce o název původní.
  • Už v roce 1949 vznikl ve Francii řízek Gordon Bleu. Mezi plátky masa se dávaly šunka a sýr.
  • K holandskému řízku se jako příloha nejčastěji používá bramborová kaše a v mnoha rodinách nesmí chybět ani kyselá okurka či citrón.
  • V některých receptech na holandský řízek figuruje i muškát a bílé víno. Pak chuťově připomíná vinnou klobásu.
  • Holandský řízek se obaluje klasicky v trojobalu, používá se tedy hladká mouka, vejce a strouhanka.
Přidat na Seznam.cz