Párky jsou rychlou večeří bez zbytečného nádobí. Ohřejte je tak, aby nepraskly

parky
Zdroj: Shutterstock

Párky nejsou úplně ideální volbou na náš stůl, jsou však dny, kdy na vyvařování není čas. Navíc je děti zbožňují a mohly by je mít každý den. Při nákupu je dobré věnovat pozornost etiketě a koupit alespoň kvalitnější produkt, který deklaruje větší podíl masa.

Nejrychlejší způsob ohřevu je v mikrovlnné troubě

Poměrně rychle a dobře může k přípravě posloužit mikrovlnná trouba, ale je třeba dbát na správný postup.

Pokud kvůli pohodlí nebo spěchu zůstanou párky nepřiklopené, zcela jistě alespoň některé prasknou a přidají práci navíc, jak uvádí iReceptář.

Prasklé párky doslova explodují. Tím pádem dá hodně práce odstranit škody z vnitřku trouby. A taková večeře nebude moc poživatelná.

V tomto případě se rozhodně vyplatí myslet na poklop ještě před tím, než se z útrob trouby ozvou nezaměnitelné zvuky praskání.

Pokud je trouba spuštěná na standardní program, tak to není ideální způsob ohřevu a je třeba zvolit pozvolný ohřev, který bude trvat o pár minut déle, párek se však ideálně dokáže celý prohřát a zůstat ve střívku.

Jak uvádí Instory, ještě lepší je pro ohřev zvolit způsob ve vodě – do mikrovlnné trouby vložit nádobu s vodou a v té oblíbenou pochoutku pomalu ohřát. I v tomto případě dobře poslouží klasické víko s malými průduchy.

I s šetrným a pomalým ohřevem je večeře na stole během několika minut.

Párky jsou rychlou večeří bez zbytečného nádobí. Ohřejte je tak, aby nepraskly

Nejšetrnější ohřev párků je v páře

V každé domácnosti je určitě pařák na ohřev knedlíků a možná přímo nádobí určené na ohřev v páře. Pro párky jde o nejšetrnější způsob přípravy. Pára krásně párky prohřeje, aniž by měly tendenci praskat.

Opět ale platí, že by se měla uzenina ohřívat pozvolna. Pokud už k prasknutí dojde, není to tak problematické jako v mikrovlnně troubě – párek zůstane v celku, jen s prasklinou. Pokud jde o chuť, samozřejmě není tak dobrý jako párek ohřátý správně.

Není dobré párky nechávat v hrnci zbytečně dlouho, aby nebyly vysušené. Také by se všechny ohřáté kusy měly hned sníst, protože po vychladnutí se scvrknou.

Nejběžnější ohřev na sporáku v hrnci s vodou

Ve srovnání s ohřevem v páře jde o rychlejší způsob ohřevu a podle WomanOnly také nejčastější. Při použití tohoto způsobu ohřevu je důležité vkládat uzeninu do studené vody a tu pozvolna ohřívat.

Těsně před varem je nutné intenzitu vaření zmírnit, aby se párky prohřály v horké vodě těsně před bodem varu. Hotové budou, když se začnou nadnášet.

O vaření

Během vaření a při servírování se do párků ničím nepíchá. Ideální jsou pro servírování kleště, kuchařská pinzeta nebo obracečka. Určitě lze použít i dvě ploché dřevěné nebo bambusové vařečky.

Náš tip: K ohřívání je naprosto dokonalý sous-vide hrnec pro pomalé vaření, který najde v kuchyni celou řadu využití.

Zdroj: styl.instory.cz, ireceptář, womanonly.cz

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz