Bhútánská kuchyně aneb tradiční pokrmy z „ráje na Zemi“

Typické pokrmy bhútánské kuchyně

Bhútánská kuchyně je pro Čechy prakticky neznámá, stejně jako celá tato jihoasijská země, které se někdy říká „ráj na Zemi“.

Historie bhútánské kuchyně

Bhútán je stát v jižní Asii, o kterém někteří Češi asi nikdy neslyšeli, ačkoli se jedná o dosti specifickou zemi. Co se týče místní kuchyně, velmi často se zde konzumují tradiční pokrmy. Vliv na ni ovšem měli i okolní země, takže zde lze objevit i chutě Indie a Číny. Vypozorovat však lze také působení nepálské a v horských oblastech rovněž tibetské kuchyně.

Typické pokrmy o bhútánské kuchyni

Bhútánci mají rádi pikantní jídlo, takže často používají chilli papričky. Základem jejich stravy jsou obilniny, luštěniny, zelenina, maso (vepřové, hovězí, kuřecí, ovčí, ale třeba také jačí) a mléčné výrobky, které jsou v této zemi velmi rozšířené a hojně konzumované.

Chilli papričky: pikantní pochoutka, která může pomoci s hubnutím

Bhútánská kuchyně obsahuje řadu jídel. Za národní pokrm je ovšem považováno ema datsi, které se dělá po celé zemi. Jedná se o chilli papričky vařené s datsi, což je místní tradiční sýr z jačího mléka. V některých případech bývají součástí i zelené fazolky a brambory.

Brambory jsou sice často používanou přílohou, nicméně nejčastěji se k pokrmům podává rudá rýže, která je typická právě pro tuto zemi. Je přitom součástí i dalšího oblíbeného jídla zvaného dal bhat, jejž tvoří právě rýže, čočka a koření.

Z masných jídel jmenujme phakša pa (vepřové s chilli papričkami, cibulí, ředkvičkami a špenátem) nebo jaša marú, tedy kousky kuřete s rajčaty a rýží, které jsou dochucené česnekem a zázvorem. Oblíbeným pokrmem je rovněž momo (knedlíčky plněné sýrem), jež se často konzumují při slavnostech a dělají se i v Tibetu a Nepálu.

Co se týče nápojů, i v Bhútánu se pije pivo jako např. čang, který je vařený z prosa či rýže. Dále je zde oblíbený destilát ara, jenž se vyrábí z různých druhů obilovin. Z nealkoholických nápojů jmenujme ngad-ja (slazený čaj s mlékem) a suju, tedy čaj s jačím máslem a solí, který se sem dostal z Tibetu.

Bhútánská kuchyně a zdraví

Bhútán je jednou z posledních zemí světa, kde ještě stále převažuje tradiční způsob života, který je poklidnější (minimálně při srovnání se Západem). Místní lidé používají především lokální suroviny, které jsou obvykle čerstvé a u nás bychom je zřejmě označili jako „bio“. Proto je bhútánská kuchyně považována za zdravou, protože západní pokrmy sem příliš nepronikají.

Zajímavosti o bhútánské kuchyni

  • Bhútán je specifický v tom, že se zde na místo HDP (hrubý domácí produkt) určuje vyspělost za pomoci HNŠ (hrubé národní štěstí). I proto je někdy považován za „ráj na Zemi“.
  • Ke štěstí samozřejmě přispívá i dobré jídlo, které se zde stále konzumuje tradičně. Pořád jej tedy např. servírují ženy a jako první dostává svou porci nejstarší člen rodiny.
  • Zahraniční turisté mohou „západní“ kuchyni ochutnat prakticky jen v hotelech. Jinak mají k dispozici spíše místné speciality.
  • K nim patří i houby, neboť jsou zde oblíbené dušené či smažené lišky, hřiby nebo bedly. V tomto ohledu se tedy od nás zdejší lidé zase tolik neliší.
  • Pokud se chtějí místní obyvatelé „nakopnout“, žvýkají betel, což je povzbuzující „droga“, jejímž základem jsou nedozrálé plody palmy arekové a listy pepřovníku betelového.

Indická kuchyně: jedna z nejstarších kuchyní světa, která je pestrá, chutná i zdravá

Přidat na Seznam.cz