Kefír: fermentovaný nápoj, který podporuje imunitu
Mléčné výrobky

Kefír: fermentovaný nápoj, který podporuje imunitu

Obranyschopnost organismu je v posledních měsících velmi důležitá. Podpořit ji mohou i mnohé potraviny, mezi které rozhodně patří kefír. Původ kefíru Jde o fermentovaný nápoj z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírových zrn. Jeho původ je […]

Ghí: přepuštěné máslo, které je řazeno mezi superpotraviny
Mléčné výrobky

Ghí: přepuštěné máslo, které je řazeno mezi superpotraviny

Ghí pochází z Asie, v současné době je ale stále využívanější i mimo tento kontinent. Někdy je dokonce řazeno mezi tzv. superpotraviny. Jaký je původ? Ghí je formou přepuštěného másla, které se od ostatních druhů poněkud liší […]

Tibetská houba: velmi zvláštní superpotravina
Mléčné výrobky

Tibetská houba: velmi zvláštní superpotravina

Tibetská houba je vlastně kefírový nápoj, který pochází z Asie. Dnes je ale stále oblíbenější i na Západě a bývá dokonce řazena i mezi tzv. superpotraviny. Původ tibetské houby Tibetská houba vůbec není houba, ale kultura, […]

Czech smelly cheese - Olomoucke tvaruzky
Mléčné výrobky

Olomoucké tvarůžky: pochoutka z Hané, která vám může pomoci zhubnout

Olomoucké tvarůžky patří mezi zrající sýry, které se vyrábějí na Moravě. Mají přitom specifickou vůni a chuť a zároveň obsahují minimum tuků. Původ olomouckých tvarůžků Olomoucké tvarůžky dnes nejsou spojovány s Olomoucí, ale spíše s Lošticemi (viz […]

Appenzeller
Mléčné výrobky

Appenzeller: sýrový klenot ze Švýcarska, který se vyrábí více než 730 let

Appenzeller je vyzrálý sýr z kravského nepasterovaného mléka, jenž pochází ze švýcarských Alp. Má přitom dlouhou tradici a poměrně specifickou chuť. Původ Appenzelleru Appenzeller je druh sýra, který sice v ČR nemá takové jméno, nicméně se jedná […]

Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu
Mléčné výrobky

Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu

Casu marzu je sýr, který je v jednom ohledu dosti specifický. Při konzumaci, která rozhodně není bez rizik, se totiž ještě hýbe! Původ casu marzu Casu marzu pochází ze Sardinie, tedy z ostrova ve Středozemním moři, který […]

Tavené sýry nemusí být nekvalitní. Přesto jsou dosti problematické
Mléčné výrobky

Tavené sýry nemusí být nekvalitní. Přesto jsou dosti problematické

Tavené sýry jsou běžnou součástí našeho jídelníčku. Ač nemusí být vyrobeny z nekvalitních surovin a obsahují i důležité živiny, jde o problematickou potravinu. Původ tavených sýrů Člověk používá mléčné výrobky odedávna (v Přední Asii např. […]

Originální nakládaný hermelín. Může být i sladký
Mléčné výrobky

Originální nakládaný hermelín. Může být i sladký

Nakládaný hermelín je oblíbenou pochoutka mnoha Čechů. Ačkoli existuje jedna „základní“ varianta, můžete si jej připravit na mnoho různých způsobů. Původ je nutné hledat ve Francii Hermelín je českou verzí francouzského camembertu, tedy smetanového sýra, […]

Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě
Mléčné výrobky

Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě

Vieux Boulogne je polotvrdý sýr z kravského mléka, o kterém asi většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto drží jeden primát – dle všeho se jedná o nejsmradivější sýr světa!  Původ Vieux Boulogne Vieux Boulogne je nepasterizovaný […]

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku
Mléčné výrobky

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku

Mléčné výrobky byste především díky vysokému obsahu tuku neměli konzumovat příliš často. Na druhou stranu produkty jako skyr jsou v tomto ohledu naprosto neproblematické. Historie a šíření skyru Ačkoli je skyr označován za tradiční islandský výrobek, […]