Krkonošské kyselo si lze na Štědrý den připravit i z netradičních ingrediencí
Světové pokrmy

Krkonošské kyselo si lze na Štědrý den připravit i z netradičních ingrediencí

Krkonošské kyselo je polévka, na níž si i na Štědrý den pochutnávali naši předci. Dnes navíc při její přípravě můžete použít netradiční, ale zdravé ingredience. Původ kysela Kyselo je tradiční polévka, které je oblíbená především […]

Piniové oříšky mohou způsobit kovově hořkou pachuť v ústech až na několik týdnů
Semena a ořechy

Piniové oříšky mohou způsobit kovově hořkou pachuť v ústech až na několik týdnů

Piniové oříšky jsou semena stromu borovice pinie. Použít je můžete např. do cukroví, ale měli byste si dát pozor na levné směsi. Původ borovice pinie Piniové oříšky jsou vlastně semena, jež pocházejí ze šištic stromu, […]

Tuzemák se hodí do cukroví. Může být ale nebezpečný
Nápoje a alkohol

Tuzemák se hodí do cukroví. Může být ale nebezpečný

Tuzemák (dříve tuzemský rum) je alkoholický nápoj, který je náhražkou pravého rumu. Přidává se sice do cukroví, ale jeho složení není neproblematické. Historie tuzemáku Pravý rum je alkoholický nápoj, který se připravuje destilací z melasy nebo […]

Pracny (medvědí tlapky) si lze připravit výrazně zdravěji
Cukroví

Pracny (medvědí tlapky) si lze připravit výrazně zdravěji

Pracny neboli medvědí tlapky jsou cukrovím, které je v českých domácnostech velmi oblíbené. Letos si přitom můžete připravit zdravější variantu. Původ medvědích tlapek Pracny neboli medvědí tlapky jsou cukrovím, které je na Vánoce oblíbené v mnoha českých […]

Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý
Světové pokrmy

Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý

Pučálka je staročeské jídlo, které je spojováno hlavně s Velikonocemi, ale jedl se rovněž na Vánoce. Jedná se přitom o opravdu zdravý pokrm. Původ pučálky Pučálka je staročeským pokrmem, o němž existují zmínky již z 15. století. […]

Vinná klobása: symbol zimního slunovratu, který byste měli zpracovat do 48 hodin
Maso

Vinná klobása: symbol zimního slunovratu, který byste měli zpracovat do 48 hodin

Vinná klobása patří mezi tradiční vánoční pokrmy. Vztahuje se totiž k zimnímu slunovratu. Ovšem pozor! Měli byste ji zkonzumovat co nejdříve. Původ vinné klobásy Klobásy se dle hliněných tabulek vyráběly už ve starověku. Záznamy o vinné […]

Vánočka: tradiční symbol Vánoc, který si lze připravit zdravěji
Pochutiny

Vánočka: tradiční symbol Vánoc, který si lze připravit zdravěji

Vánočka patří k neodmyslitelným symbolům Vánoc. Toto tradiční pečivo si dnes lze připravit zdravěji, použijete-li správné ingredience. Původ vánočky Vánočka je tradičním vánočním pečivem, které se připravuje už od 16. století. Tehdy ji ovšem ještě pekli […]

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik
Zelenina

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik

Kvašená zelenina neboli pickles patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Obsahuje spoustu cenných látek, a to především vitamín C a pribiotika. Lidstvo a proces kvašení Lidé znají kvasný proces odedávna, přičemž existují důkazy, že jej využívali […]

Staročeský kuba: tradiční vánoční pokrm, který si lze připravit v luxusní variantě
Světové pokrmy

Staročeský kuba: tradiční vánoční pokrm, který si lze připravit v luxusní variantě

Staročeský kuba je tradičním českým pokrmem, který se často konzumoval na Vánoce. Toto jednoduché jídlo si dnes můžete připravit i v luxusní variantě. Historie kuby Ne, nechceme se na úvod zaměřit na historii karibského ostrovního státu, […]