Cooking mushrooms in a pan. Fried mushrooms, boletus, orange-cap boletus.
Bylinky a rostlinky

Houbová smaženice může být i nevšední gurmánský zážitek

Houby aktuálně rostou, takže si lze domů přinést plný košík. Doma pak může být k obědu výtečná houbová smaženice, jíž si lze připravit i dosti netradičně. Houbová smaženice jako typicky české jídlo Smaženice patří mezi pokrmy, […]

Chocolate
Pochutiny

Čokoláda vůbec nemusí být čokoládou. Při nákupu je třeba obezřetnost

Čokoláda dnes patří k nejoblíbenějším sladkostem. Tento výrobek z kakaových bobů ovšem nemusí být vůbec tím, čím se „tváří“ být.   Z historie čokolády Ač by se mohlo zdát, že čokoláda patří k evropské kultuře od nepaměti, ve skutečnosti […]

Juniper berries on old wooden table
Koření a dochucovadla

Jalovčinky: zdravé koření, které se nehodí pouze ke zvěřině

Jalovčinky patří mezi tradiční koření, dnes už se ovšem používají méně. Mají však hojné pozitivní účinky na zdraví, takže je vhodné je používat.   Rozšíření jalovce Jalovčinky jsou vlastně šistice jalovce. Tento strom je značně […]

grilled meat on the abrbeque plate
Světové pokrmy

Čevabčiči vzniklo z kebabu. Správně se má grilovat a podávat s ajvarem

Čevabčiči (čevapčiči) je pokrm, který je u nás poměrně oblíbený. Často se ale nepřipravuje tradičně a nepoužívá se ani klasická příloha. Původ čevabčiči Původ čevabčiči (někdy také čevapčiči) musíme hledat v turkických oblastech. Příslušníci turkických národů […]

Mišpule: zapomenuté ovoce, které pomáhá trávení (nejen) u dětí
Ovoce

Mišpule: zapomenuté ovoce, které pomáhá trávení (nejen) u dětí

Mišpule jsou zapomenutým ovocem. Zatímco v dřívějších dobách se u nás konzumovalo běžně, dnes na něj v obchodech prakticky nenarazíte, což je škoda. Mišpule obecná Mišpule obecná je strom z čeledi růžovitých, který mohl být pěstován již před […]

Appenzeller
Mléčné výrobky

Appenzeller: sýrový klenot ze Švýcarska, který se vyrábí více než 730 let

Appenzeller je vyzrálý sýr z kravského nepasterovaného mléka, jenž pochází ze švýcarských Alp. Má přitom dlouhou tradici a poměrně specifickou chuť. Původ Appenzelleru Appenzeller je druh sýra, který sice v ČR nemá takové jméno, nicméně se jedná […]

Roast beef on cutting board with saltcellar and pepper mill
Maso

Roastbeef: tradiční anglický způsob pečení masa

Roastbeef je způsob přípravy masa, který je oblíbený především v anglicky mluvicích zemích. V ČR se ale nepoužívá zase tak často. Původ roastbeefu Roastbeef nebo rostbíf není druh masa, jak se někteří mylně domnívají, ale způsob úpravy […]

Morel Mushroom Background
Bylinky a rostlinky

Smrž: zdravá jarní houba, na které lze i vydělat

Smrž patří mezi jarní houby, které rostou i v České republice. Houbaři tedy mohou vyrazit do lesa a přinést si domů pochoutku, jež je navíc zdravá. Výskyt smržů Smrž je rod vřeckovýtrusých hub, které rostou na […]

Fresh young barley grass with green barley grass powder
Bylinky a rostlinky

Zelený ječmen: účinná jarní detoxikace i vhodná potravina pro sportovce

Zelený ječmen jsou vlastně listy z mladých rostlin ječmene setého. Chuťově vás sice asi neohromí, ale za to pomohou vašemu zdraví. Původ ječmene setého Ječmen setý (Hordeum vulgare) je obilovina z čeledi lipnicovitých. Jedná se přitom […]

Bolo
Nezařazené

Boloňské špagety jsou oblíbené po celém světě, v Itálii ale neexistují

Boloňské špagety jsou celosvětově rozšířeným pokrmem. V Itálii na ně ovšem prakticky nenarazíte, protože se boloňská omáčka dělá k jiným druhům těstovin. Původ boloňské omáčky Nejstarší recept na ragú (pokrm z nakrájeného dušeného masa či zeleniny) s těstovinami […]