2-9060530
Bylinky a rostlinky

Plicník lékařský: účinná léčivka vhodná do jarních salátů i do polévek

Plicník lékařský je léčivá rostlina, které pomáhá s potížemi horních cest dýchacích. Zároveň se ovšem jedná i o zajímavou kuchyňskou ingredienci. Původ plicníku lékařského Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je rostlina z čeledi brutnákovitých, jejíž původní domovinou je […]

Velikonoční nádivka: vyzkoušejte i netradiční ingredience
Zvyky a obyčeje

Velikonoční nádivka: vyzkoušejte i netradiční ingredience

Velikonoční nádivka neboli velikonoční hlavička je tradičním pokrmem, jenž nedílně patří ke svátkům jara. Navíc si ji lze připravit na mnoho způsobů. Tradice velikonoční nádivky Velikonoce jsou křesťanským svátkem, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. […]

Francouzská cibulačka: jednoduchá a rychlá polévka, jež podporuje imunitu
Světové pokrmy

Francouzská cibulačka: jednoduchá a rychlá polévka, jež podporuje imunitu

Francouzská cibulačka sice patří mezi polévky, které ne každý miluje, nicméně může být nejen rychlá, ale také chutná a navíc zdravá. Cibulačka se nedělá pouze ve Francii Francouzská cibulačka je zcela bez překvapení polévka, které […]

Pivo
Zprávy a události

Koronavirus a pivo aneb jak epidemie SARS-CoV-2 zatočila se zlatavým mokem

Koronavirus značně ovlivňuje naše životy. Podstatný vliv má přitom i na náš národní nápoj, pivo, neboť významně zasáhl restaurace, hospody i pivovary. Destrukce trhu s čepovaným pivem Epidemie viru SARS-CoV-2 má velký vliv na životy lidí […]

Domácí utopenci mohou být skutečně originální
Světové pokrmy

Domácí utopenci mohou být skutečně originální

Utopenci patří mezi Čechy k velmi oblíbeným pochoutkám. Skvěle totiž chutnají k pivu. Připravit si je přitom lze na mnoho způsobů. Jak utopenci vznikly? To se asi nikdy nedozvíme. Říká se ovšem, že se jedná o vynález […]

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci
Zelenina

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci

Celer zřejmě moc lidí neobdivuje kvůli chuti. Jenže tuto zdravou zeleninu si lze připravit i chutně, jak dokládá např. celerová pomazánka. Původ miříku Celer je bulvou rostliny, která se nazývá miřík celer (Apium graveolens). Její […]

Makronky: francouzský jarní dezert, který ozdobí velikonoční tabuli
Pochutiny

Makronky: francouzský jarní dezert, který ozdobí velikonoční tabuli

Makronky patří mezi cukrovinky, které jsou oblíbené v mnoha zemích světa. Mohou se přitom stát vizuálně zajímavou ozdobou velikonoční tabule. Původ makronek Makronky jsou obecně považovány za pochoutku pocházející z francouzské kuchyně. Přesto se do země galského […]

Středomořská strava po dobu jednoho roku má vliv na zdravější stárnutí
Zprávy a události

Středomořská strava po dobu jednoho roku má vliv na zdravější stárnutí

Středomořská strava je dlouhodobě považována za jednu z nejzdravějších na světě. Nová studie přitom ukazuje, že příznivě ovlivňuje i stárnutí. Co je středomořská strava? Středomořská strava je strava, kterou konzumují národy žijící u Středozemního moře. Jedná […]

První jarní houby. Sbírat lze šťavnatku, kačenku či smrže
Bylinky a rostlinky

První jarní houby. Sbírat lze šťavnatku, kačenku či smrže

Jarní houby sbírají především zkušení houbaři, protože „praváky“ právě nepřipomínají. Přesto jsou mnohé z nich jedlé a některé dokonce velmi chutné. Šťavnatka březnovka Jak napovídá druhový název, tato houba roste už v březnu, přičemž výjimečně se může […]