Raspberry jam
Světové pokrmy

Marmeláda musí obsahovat citrusy, jinak nejde o marmeládu

K letním měsícům nedílně patří úroda ovocných plodů. Ty lze využít všelijak, přičemž jednu z možností představuje marmeláda. Co za ní lze ale vlastně označit? Původ marmelády Marmelády se připravovaly už ve starověkém Římě, a to z kdoulí, […]

Pumpkin Seeds
Semena a ořechy

Dýňová semínka: ideální pro sportovce, vegetariány i vegany

Dýňová semínka mnoho lidí vyhazuje, což je ovšem velká chyba. Obsahují totiž mnoho účinných látek a lze z nich např. připravit zdravý dýňový olej. Původ dýně Dýně neboli tykev obecná je jednoletá rostlina, jejíž původní domovinu […]

lasagne bolognese
Světové pokrmy

Lasagne si lze připravit i v nízkotučném provedení

Lasagne je název pro těstoviny a zároveň pokrm, ve kterém se nejčastěji používají. Ten si přitom můžete připravit i ve zdravé variantě. Lasagne a jejich původ Lasagne jsou široké těstoviny a pokrm, jejichž původ musíme […]

1-105858854
Světové pokrmy

Pravý šopský salát si v ČR připravuje málokdo

Pravý šopský salát obsahuje ingredience, které se v České republice při jeho přípravě často nepoužívají. Na jaké suroviny se tedy zaměřit?   Původ šopského salátu Šopský salátu neboli „šopák“ je tradiční bulharský salát. Vznikl totiž právě […]

Czech smelly cheese - Olomoucke tvaruzky
Mléčné výrobky

Olomoucké tvarůžky: pochoutka z Hané, která vám může pomoci zhubnout

Olomoucké tvarůžky patří mezi zrající sýry, které se vyrábějí na Moravě. Mají přitom specifickou vůni a chuť a zároveň obsahují minimum tuků. Původ olomouckých tvarůžků Olomoucké tvarůžky dnes nejsou spojovány s Olomoucí, ale spíše s Lošticemi (viz […]

stack of sausages
Maso

Frankfurtské párky jsou „praotci“ parků. Při nákupu dbejte na kvalitu

Frankfurtské párky jsou velmi známou uzeninou, ze které se vyrábí např. frankfurtská polévka. Existují přitom už přes 500 let! Původ frankfurtský párků Historie frankfurtských párků je skutečně velmi dlouhá. Ve Frankfurtu nad Mohanem je mohli […]

Cholent
Světové pokrmy

Šoulet: tradiční židovský pokrm, který prospívá zdraví

Šoulet patří mezi pokrmy, které existují stovky let a připravují se dodnes. Jedná se přitom o jednoduché a zdravé jídlo. Šoulet a jeho původ Šoulet je židovský pokrm, který byl poprvé zmíněn ve spisech vídeňského […]

2-24292660
Obiloviny

Bulgur: zdravá příloha, která se stále častěji používá na místo rýže

Bulgur je potravinou, která se stává v české kuchyni stále využívanější. Jedná se totiž o zdravou přílohu, jíž lze využít např. na místo rýže. Původ bulguru Pšenice patří mezi nejstarší kulturní rostliny vůbec. Člověk ji tedy […]

Lecho - stew with peppers, onions and sausages.
Světové pokrmy

Lečo: maďarský pokrm, do něhož nepatří vejce a musí být pikantní

Lečo se řadí mezi typické středoevropské pokrmy, které původně pocházejí z Maďarska. Nutno ovšem dodat, že jej u nás připravujeme poněkud jinak. Původ leča Lečo (lescó) pochází z maďarské kuchyně. V této zemi patří mezi tradiční pokrmy a […]

Neoboletus luridiformis in the natural environment
Bylinky a rostlinky

Houby na začátku léta: nasbírat si lze holubinky, hřiby nebo bedly

Letošní léto sice zatím příliš nepřeje koupání, za to milovníci hub mají „pré“. Díky četnosti dešťových srážek totiž houby rostou „překvapivě“ jako po dešti.   Holubinky Holubinky jsou houby, které si v košíku z lesa neodnáší každý […]