Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni
Koření a dochucovadla

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni

Černý kmín je označení pro semena rostliny, která se nazývá černucha setá. Jedná se přitom o kuchyňskou ingredienci, jež může pomoci s mnoha neduhy. Původ černuchy seté Černucha setá je rostlina z čeledi pryskyřníkovitých, jejíž původní domovinou […]

Musaka
Světové pokrmy

Musaka: zdravý pokrm, který si lze připravit i s vejcem či kozím sýrem

Musaka patří mezi pokrmy, které jsou u nás spojovány především s řeckou kuchyní. Existují ale i mnohé další varianty z jiných oblastí. Původ musaky Musaka je tradičním zapékaným pokrmem, který se připravuje především v oblasti Balkánu a Blízkého […]

Prvosenka jarní (petrklíč) může účinně pomoci dýchacím cestám. Připravit si z ní lze salát, džem nebo čaj
Bylinky a rostlinky

Prvosenka jarní (petrklíč) může účinně pomoci dýchacím cestám. Připravit si z ní lze salát, džem nebo čaj

Prvosenka jarní neboli petrklíč je známým poslem jara. Méně už se ovšem ví, že se jedná o zdravou rostlinku, kterou lze využít také v kuchyni. Rozšíření petrklíče Prvosenka jarní neboli petrklíč je rostlina z čeledi prvosenkovitých, která […]

Borovicový čaj obsahuje až 8× více vitamínu C než pomeranče. Pomáhá imunitě i dýchání
Nápoje a alkohol

Borovicový čaj obsahuje až 8× více vitamínu C než pomeranče. Pomáhá imunitě i dýchání

Borovicový čaj si lidé z jehličí borovice připravují tisíce let. Obsahuje totiž mnoho účinných látek, díky čemuž např. výrazně podporuje imunitu. Rozšíření borovice Borovice je jehličnatý strom, který se přirozeně vyskytuje takřka výhradně na severní polokouli. […]

Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě
Koření a dochucovadla

Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě

Wasabi neboli „japonský křen“ je dochucovadlo, které znají všichni milovníci suši. Ačkoli je zdravé, neměli byste ho konzumovat ve velkém množství. Původ wasabi Wasabi je koření, které se získává z oddenku rostliny, jež se nazývá eutrema […]

Kačenka česká: královna jarní kuchyně, na kterou lze vyrazit i v současné situaci
Bylinky a rostlinky

Kačenka česká: královna jarní kuchyně, na kterou lze vyrazit i v současné situaci

Kačenka česká je výtečná jarní houba, na kterou můžete vyrazit i během vládních omezení. (Nejen) v lesích začne růst už v polovině března. Rozšíření kačenky české Kačenka česká je houba s hezkým českým názvem, která ovšem roste v podstatě […]

Meloun cantaloupe: velmi zdravé osvěžení pro jarní a letní měsíce
Zelenina

Meloun cantaloupe: velmi zdravé osvěžení pro jarní a letní měsíce

Meloun cantaloupe neboli ananasový meloun je zdravá a chutná potravina, kterou můžete využít jako výtečné jarní osvěžení. Původ cantaloupe Meloun cantaloupe s největší pravděpodobností pochází z Asie, původní domovinou ovšem může být celá oblast mezi jižní […]

Datlový sirup: zdravé sladidlo, které si zamilují i děti
Koření a dochucovadla

Datlový sirup: zdravé sladidlo, které si zamilují i děti

Datlový sirup je jednou ze zajímavých alternativ za cukr. Jedná se totiž o zdravé sladidlo, které má charakteristickou vůni a chuť a zamilují si ho i děti. Původ datlí Datle jsou ovoce, které roste na stromě […]

Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady
Zelenina

Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady

Černý kořen je kořenová zelenina z rostliny zvané poněkud atypicky, totiž hadí mord španělský. Přesto je nejen chutný, ale také zdravý. Původ hadího mordu španělského Hadí mord španělský je rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Tento poměrně atypický název […]