Kurkuma aneb indický šafrán
Koření a dochucovadla

Kurkuma: indické koření s blahodárnými účinky na zdraví

Kurkuma patří mezi exotické koření, které postupem času zdomácnělo i v západním světě. Nejenže totiž dokáže dodat pikantní chuť rozličným pokrmům, ale působí léčivě a má i další využití. Kurkuma aneb indický šafrán Koření s […]

Rakytník obsahuje velké množství vitamínů
Bylinky a rostlinky

Rakytník: obsahuje obrovské množství vitamínu C. Má ho dokonce až 25× více než pomeranč

Pokud hledáte bohatý zdroj vitamínu C, rozhodně se zaměřte na rakytník řešetlákový. Plody této dřeviny jej totiž obsahují v takovém množství, že by jim i pomeranče mohly závidět. Původ rakytníku řešetlákového Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) […]

Černá himalájská sůl
Koření a dochucovadla

Černá sůl: zdravější alternativa běžně používané kuchyňské soli

Černá sůl se stává stále častěji používanou alternativou běžné kuchyňské soli. Nejenže je totiž výrazně zdravější, ale zároveň má velmi specifickou vůni a chuť, a to díky vyššímu obsahu síry. Černá sůl: historie a místo […]

Himálajská sůl: začněte solit zdravě!
Koření a dochucovadla

Himálajská sůl: výrazně zdravější alternativa běžné soli

Himálajská sůl má růžovou barvu, čímž se liší od běžné stolní soli. Tento rozdíl však není ani zdaleka nejpodstatnější. Především je totiž výrazně zdravější, takže pokud ji ještě nepoužíváte, začněte. Himálajská sůl vzniká již 200 […]

Bún chả: pokrm, který se ve vietnamských bistrech těší stále větší oblibě
Světové pokrmy

Bún chả: pokrm, který se ve vietnamských bistrech těší stále větší oblibě

I když se k nám po roce 1989 začaly dostávat pokrmy z různých koutů světa, mezi nejoblíbenější patřila a stále patří orientální kuchyně. Ta už u nás ostatně byla populární (ačkoli ve značně okleštěné podobě) […]

bílá a zdravá rýže basmati
Obiloviny

Rýže basmati: „královna vůní“, kterou musíte ochutnat

Rýže provází člověk odedávna a v současné době existuje tisíce a tisíce kulturních forem. Jednou z těch, jež patří mezi nejčastěji doporučované, je dlouhozrnný druh zvaný basmati. Původ basmati a rozšíření do světa Rýže je […]

Baklava: asijský pokrm, který dostane milovníky sladkostí
Pochutiny

Baklava: asijský pokrm, který dostane milovníky sladkostí

Baklava je tradiční sladký pokrm z Asie, který tvoří tenké těsto, různé druhy ořechů (používány jsou především vlašské) a cukernatý sirup. Hledáte-li tedy tip na nový dezert, nechte se inspirovat. Historie baklavy Existuje mnoho teorií, […]