Cicchetti
Ze světa

Cicchetti: Vše o speciálních jednohubkách, bez nichž si Benátčané nedokážou představit den

Říká vám něco název ciccheti? Tak to zřejmě nepocházíte z Benátek, kde si bez této svačinky nelze představit den. Cicchetti by se daly přirovnat k našim jednohubkám, ale pro Benátčany mají mnohem hlubší význam. „Cicchetti […]

Grappa
Nápoje a alkohol

Grappa: Tradiční italský nápoj má původ v době před Kristem. Poradíme, jaký koupit a jak jej vychutnat

Pokud jedete do Itálie a chcete vyzkoušet místní nápoje, tak jedním z nich by měla být bez debat grappa. Co to je a jak se vyrábí? O tom bude následující článek. Grappa se vyrábí z […]

Urumiit: V Grónsku je trus „sněžných kuřat“ považován za lahůdku
Zajímavosti

Urumiit: V Grónsku je trus „sněžných kuřat“ považován za lahůdku

V těžkých podmínkách, kde se lidé museli naučit žít v souladu s přírodou, vznikly pro nás někdy nepochopitelné zvyky a tradice. Například na první pohled nevábná konzumace ptačího trusu pomáhá některým komunitám přežít zimu.   V některých odlehlých […]

Histaminová intolerance: Její diagnostika je náročná, léčí se komplikovanou dietou
Zdraví

Histaminová intolerance: Její diagnostika je náročná, léčí se komplikovanou dietou

Histaminové intoleranci se někdy říká také pseudoalergie. Je to kvůli tomu, že její příznaky mohou z části alergickou reakci připomínat. V mnoha případech jsou ale daleko horší. Histaminová intolerance vzniká v důsledku nadměrného množství histaminu […]

Jak se jedlo ve středověku: Chudí se živili kaší na mnoho způsobů, bohatí se rádi předváděli
Zajímavosti

Jak se jedlo ve středověku: Chudí se živili kaší na mnoho způsobů, bohatí se rádi předváděli

Napadlo vás někdy zamyslet se nad otázkou, jak se vlastně vařilo ve středověku? Co si tehdy lidé dopřávali a jak to vypadalo v krčmách? Z tamní doby se dochovalo mnoho receptů, které o kultuře středověkého […]

Epsomská sůl: Pomůže vám s hubnutím i nervovými problémy. Využití má i v zahradě
Zahrada

Epsomská sůl: Pomůže vám s hubnutím i nervovými problémy. Využití má i v zahradě

Epsomská sůl má mnoho využití, v kuchyni se překvapivě ale používá jen minimálně. Tento druh soli se nekonzumuje. Používá se v kosmetice, především jako sůl koupelová, a má blahodárný vliv na lidské zdraví. Své kouzlo […]

Margarín, máslo i ghí mají svá rizika. Ani s přepuštěným máslem to nepřehánějte
Mléčné výrobky

Margarín, máslo i ghí mají svá rizika. Ani s přepuštěným máslem to nepřehánějte

Někteří lidé nedají dopustit na margaríny, jiní si raději na chleba namažou klasické máslo. A pak je tu ještě ghí, tedy čistý máselný tuk. Která z těchto potravin je nejzdravější a jaký je vlastně jejich […]

Kvíz: Patříte k milovníkům českých jídel? Zjistěte, co víte o naší kuchyni
Zajímavosti

Kvíz: Patříte k milovníkům českých jídel? Zjistěte, co víte o naší kuchyni

Česká kuchyně je plná skvělých receptů. Ačkoli mnoho lidí si potrpí spíše na zahraniční jídla, stále je velká část Čechů, kteří přijdou do restaurace a automaticky si objednají guláš se šesti knedlíky nebo svíčkovou. Jak […]