ryzovy dezert
Světové kuchyně

Rýžový nákyp s osmi poklady: Vyzkoušejte tradiční čínský dezert prosperity

Základem tradičního čínského dezertu je osm druhů ovoce nebo ořechů, které jsou uspořádané na vrcholku kopečku dušené sladké rýže. Dezert je součástí dlouhé tradice jídel soustředěných kolem čísla osm, které je symbolem pro prosperitu. Některé příběhy […]

bobotie
Recepty

Bobotie. Netradiční africký pokrm, v němž využijete mleté maso, ale i meruňkový džem

Bobotie nebo bobotjie je jihoafrický pokrm připravovaný v jedné pánvi nebo zapékací míse. Základem pokrmu je mleté maso. Pro tento pokrm je ideální použít mleté hovězí nebo jehněčí. V jednom pokrmu se spolu snoubí sladká, pikantní, kyselá i slaná […]

Co se podává na čínský nový rok: Inspirujte se a dopřejte si k jídlu symbol dlouhověkosti nebo štěstí
Světové kuchyně

Co se podává na čínský nový rok: Inspirujte se a dopřejte si k jídlu symbol dlouhověkosti nebo štěstí

Rodina je základem čínské společnosti, což je patrné z významu, který se přikládá novoroční hostině. Na vymýšlení jídelníčku si tedy dávají obzvláště záležet. Ačkoli v každém regionu panují jiné zvyky, existují některá společná jídla, která […]

Mezi cantuccini a mandlovými suchárky je zásadní rozdíl. Obojí však chutná skvěle
Pochutiny

Mezi cantuccini a mandlovými suchárky je zásadní rozdíl. Obojí však chutná skvěle

Cantuccini jsou v Itálii velmi oblíbené sušenky, které se servírují s kávou nebo vínem. V Česku se můžete setkat také s mandlovými suchárky, které jsou italským sušenkám do značné míry podobné. Co jsou cantuccini? Cantuccini jsou malé italské sušenky […]

Kam se hrabe vánočka. Zkuste si upéct drážďanskou vánoční štolu, je ten nejvyšší čas
Recepty

Kam se hrabe vánočka. Zkuste si upéct drážďanskou vánoční štolu, je ten nejvyšší čas

Tradice pečení vánočních štol v Drážďanech je velmi stará. I když se dříve připravovala bez másla a symbolizovala dítě Kristovo, její dnešní podoba získala chráněné označení. Pokud se však do Drážďan nechystáte a vánočka vás už […]

Víte, co je pošírování? Možná vás překvapí, co vše lze touto metodou vaření připravit
Světové kuchyně

Víte, co je pošírování? Možná vás překvapí, co vše lze touto metodou vaření připravit

Čeština obsahuje spoustu krásných a zajímavých slov. Některá člověk nikdy neslyšel, u jiných si zase neumí vybavit přesný význam. A jedním takovým je pošírování. Asi byste uhodli, že se toto slovo týká jídla a vaření, […]

salek kavy
Nápoje a alkohol

Italové věnují přípravě kávy velkou pozornost už od 16. století, a proto nám tak chutná

Kávová kultura má prastarý a tajemný původ. Zdá se, že kávu si téměř současně začali vychutnávat obyvatelé Etiopie, Persie a Jemenu. Bylo to někdy kolem roku 1400. Do Evropy se zrnka pro přípravu lahodného nápoje dostala […]

Bibimbap
Světové kuchyně

Bibimbap: Rýžová mísa se specifickou omáčkou, kterou oslníte milovníky asijského jídla

Bibimbap je jedno z nejznámějších korejských jídel. Jedná se vlastně o rýžovou mísu s všemožnou ochucenou restovanou zeleninou, marinovaným masem (obvykle hovězím) a smaženým vejcem. K dokonalosti ještě chybí posypání sezamem a velice specifická omáčka. Právě ta […]

Pastýřský koláč: Jídlo chudých rolníků, kteří zpracovali zbytky a vyhnuli se plýtvání
Recepty

Pastýřský koláč: Jídlo chudých rolníků, kteří zpracovali zbytky a vyhnuli se plýtvání

Nezdá se, že by existovala jediná osoba, událost, místo nebo okolnost, která dala světu pastýřský koláč. Místo toho existují střípky historie, které dohromady dávají vzniku pastýřského koláče smysl, což nám ale při jeho přípravě nemusí […]