Bulharská kuchyně patří k nejzdravějším v Evropě. Místní pokrmy jsou chutné a lehce stravitelné
Světové kuchyně

Bulharská kuchyně patří k nejzdravějším v Evropě. Místní pokrmy jsou chutné a lehce stravitelné

Bulharsko bylo oblíbenou destinací českých turistů za minulého režimu a v posledních letech opět začalo nabývat na popularitě. Co tedy při pobytu v této zemi jihovýchodní Evropy ochutnat? Stručná historie bulharské kuchyně Bulharská kuchyně patří mezi typické […]

Spekulatius: adventní sušenky, které zaujmou netradiční chutí
Cukroví

Spekulatius: adventní sušenky, které zaujmou netradiční chutí

Chtěli byste si příští rok v předvánočním období připravit sušenky, které jste zřejmě doposud neochutnali? V tom případě si zkuste upéct sušenky spekulatius, protože ty chutnají opravdu specificky. Původ adventního pečiva spekulatius Spekulatius je pečivo, […]

Bûche de Noël: lahodné vánoční poleno, které si oblíbí celá rodina
Cukroví

Bûche de Noël: lahodné vánoční poleno, které si oblíbí celá rodina

Pokud letos chcete ozvláštnit vánoční tabuli, kromě vanilkových rohlíčků si připravte také Bûche de Noël. Pochutnáte si a navážete na tradici, která sahá daleko do evropské minulosti. Tradice vánočního polena V mnoha evropských zemích se na […]

Nadívaný krocan: vánoční tradice sahající až do 16. století
Světové pokrmy

Nadívaný krocan: vánoční tradice sahající až do 16. století

Češi si nedokážou štědrovečerní večeři představit bez pečeného kapra. Především v anglicky mluvících zemích se zase svátky na konci roku určitě neobejdou bez nadívaného krocana. Tradice nadívaného krocana Předkem krocana či krůty domácí je krocan divoký, […]

Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě
Mléčné výrobky

Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě

Vieux Boulogne je polotvrdý sýr z kravského mléka, o kterém asi většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto drží jeden primát – dle všeho se jedná o nejsmradivější sýr světa!  Původ Vieux Boulogne Vieux Boulogne je nepasterizovaný […]

Rakouská kuchyně se podobá té naší. Používá ale výrazně zdravější suroviny
Světové kuchyně

Rakouská kuchyně se podobá té naší. Používá ale výrazně zdravější suroviny

Ať už se chystáte na zimní „lyžovačku“ do rakouských Alp, anebo na letní prohlídku Vídně, zřejmě ochutnáte některé místní speciality. Jaká je ale vlastně kuchyně našich jižních sousedů? Historie rakouské kuchyně Ačkoli mnoho lidí si […]

Rozmarýn, skvělá bylinka do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Rozmarýn: koření, které podporuje trávení i činnost mozku a navíc krásně voní

Rozmarýn patří mezi koření, které je u nás používáno poměrně běžně. Pokud se však podíváte na druhový název samotné rostliny, ihned vám bude jasné, že je rovněž zdraví prospěšný. Původ rozmarýnu lékařského Původní domovinu rozmarýnu […]

Kysané zelí je zásobárna cenných látek na zimu. To kupované ale může být problematické
Zelenina

Kysané zelí je zásobárna cenných látek na zimu. To kupované ale může být problematické

Kysané zelí je perfektní potravinou pro zimní měsíce. Nejenže totiž mnoha lidem chutná, ale zároveň se jedná o zásobárnu zdraví prospěšných látek. To ovšem nemusí platit o některých kupovaných produktech. Kysané zelí jako ideální potravina […]

Caprese: lehký salát z Kampánie, který může být součástí zdravého jídelníčku
Světové pokrmy

Caprese: lehký salát z Kampánie, který může být součástí zdravého jídelníčku

Caprese je salát, který patří mezi italské pokrmy, jež se dnes připravují v mnoha dalších zemích světa. Jedná se totiž o chutné, zdravé a na přípravu velmi jednoduché jídlo. Původ caprese Caprese je lehký italský salát, […]