Pravé buchtičky se šodó většina Čechů nikdy neochutnala
Pochutiny

Pravé buchtičky se šodó většina Čechů nikdy neochutnala

Buchtičky se šodó má mnoho Čechů spojené se školní jídelnou. Jenže ve skutečnosti se o tento pokrm vůbec nejednalo! Buchtičky s krémem jako typický český pokrm? Buchtičky s krémem Češi v mnoha případech považují za národní jídlo. […]

Originální nakládaný hermelín. Může být i sladký
Mléčné výrobky

Originální nakládaný hermelín. Může být i sladký

Nakládaný hermelín je oblíbenou pochoutka mnoha Čechů. Ačkoli existuje jedna „základní“ varianta, můžete si jej připravit na mnoho různých způsobů. Původ je nutné hledat ve Francii Hermelín je českou verzí francouzského camembertu, tedy smetanového sýra, […]

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí
Koření a dochucovadla

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí

Mořská sůl je dnes používána stále častěji i mimo přímořské oblasti. Nejenže obsahuje spoustu minerálů, ale navíc bývá označována za chutnější. Historie používání mořské soli Ačkoli je u nás dnes nejpoužívanější sůl kamenná, v obchodech se […]

Saturejka pomáhá s trávením těžkých jídel a zlepšuje zažívání
Bylinky a rostlinky

Saturejka pomáhá s trávením těžkých jídel a zlepšuje zažívání

Saturejka je rostlinou, z jejíž natě se vyrábí koření. Ačkoli u nás není tolik používané, nejenže provoní připravovaná jídla, ale také pomáhá s jejich trávením. Původ a rozšíření saturejky Saturejce vyhovují teplejší oblasti. Původně rostla především ve […]

Německá kuchyně je tradiční, přesto stále zdravější
Světové kuchyně

Německá kuchyně je tradiční, přesto stále zdravější

Mnozí Němci si zakládají na tradicích, nicméně německá kuchyně se začíná pomalu měnit. Nejde jen o vliv přistěhovalců, ale i o příklon k zdravějšímu životu. Historie německé kuchyně Německo v průběhu staletí vstřebalo vlivy různých, především […]

Kde rostou houby v zimě. Nasbírat lze i velmi zdravé druhy
Bylinky a rostlinky

Kde rostou houby v zimě. Nasbírat lze i velmi zdravé druhy

Může se zdát, že zima houbařům nepřeje. Pokud ale panuje mírnější počasí, tak jako letos, můžete vyrazit do lesa a nasbírat si chutné a zdravé houby. Zimní houbaření Ačkoli se houbaři vydávají do lesů takřka […]

Islandská kuchyně: „shnilý“ žralok či „černá smrt“
Světové kuchyně

Islandská kuchyně: „shnilý“ žralok či „černá smrt“

Islandská kuchyně je typicky skandinávská. V posledních desetiletích však i do této severoevropské země začaly pronikat trendy ze zahraničí. Přesto tu lze stále ochutnat „shnilé“ žraločí maso či „černou smrt“. Původ islandské kuchyně Ostrov Island začal […]

Segedínský guláš si je možné připravit zdravěji
Světové pokrmy

Segedínský guláš si je možné připravit zdravěji

Segedínský guláš patří dlouhodobě mezi oblíbená jídla české kuchyně. Víte ale, odkud tento pokrm skutečně pochází a jak si připravit jeho zdravější variantu? Původ segedínského guláše Určit původ segedínského guláše není přesně úplně možné. Jako […]

Čufa: „tygří ořechy“, které milují lidé i kapři
Bylinky a rostlinky

Čufa: „tygří ořechy“, které milují lidé i kapři

Čufa neboli tygří ořechy je zdravá pochutina, jež se doposud v České republice příliš neprosadila. Jak se ovšem zdá, změna je jen otázka času. Mluví se totiž o ní stále více a více. Původ šáchoru jedlého […]

Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens
Světové pokrmy

Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens

Fish and chips patří mezi první věci, které cizince napadnou v souvislosti s britskými ostrovy. V ČR ovšem není smažená ryba v těstíčku s hranolky příliš známý pokrm, pojďme se s ním tedy seznámit. Původ fish and chips Fish and Chips […]