Šípkový čaj: důležitý pomocník pro chladné měsíce
Nápoje a alkohol

Šípkový čaj: důležitý pomocník pro chladné měsíce

Šípkový čaj obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Šípky, tedy plody růže šípkové byste tedy měli mít doma především v chladnějších obdobích, kdy vám mj. mohou pomoci proti chřipce a nachlazení. Kde roste růže šípková? […]

Podzimní tradice našich předků: pečené brambory, dušičkové koláče anebo svatomartinská husa
Zvyky a obyčeje

Podzimní tradice našich předků: pečené brambory, dušičkové koláče anebo svatomartinská husa

Podzim byl v dřívějších dobách období, které bylo spojeno se spoustou svátků, zvyků a tradic. Jejich neodmyslitelnou součástí přitom byly různé dobroty. Období sklizně Podzim je měsícem, kdy se sklízí brambory. Tradičním zvykem bylo zapalovat ohníčky, […]

Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay
Ryby a mořské plody

Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay

Někdo si nepotrpí na syrečky, další nemá rád kysané zelí a někdo nesnese nakládanou červenou řepu. Jenže po tom, co ochutnáte hákarl, budete ještě s láskou vzpomínat na takové dobroty. Původ hákarlu Hákarl je typický islandský […]

Sýr ementál ze Švýcarska
Světové kuchyně

Švýcarská kuchyně: jednoduchá, za to výživná a velmi kvalitní

Švýcarská kuchyně je dosti rozmanitá. Gastronomie se rozvíjelo v každém kantonu odlišně, takže rozdíly lze nalézt i dnes. Na druhou stranu existují pokrmy, které jsou považovány za obecně švýcarské. Historie švýcarské kuchyně Na vývoj místní […]

Tradiční španělské jídlo Paella
Světové kuchyně

Španělská kuchyně: ochutnejte paellu, tapas či gazpacho

Recepty španělské kuchyně jsou oblíbené po celém světě, tedy minimálně některé z nich. Stejně jako u dalších středomořských kuchyní jsou přitom zdejší jídla nejen chutná, ale obvykle také zdravá. Historie španělské kuchyně Na vývoj španělské kuchyně […]

Italská kuchyně: zdravá, lehká a jednoduchá
Světové kuchyně

Italská kuchyně: zdravá, lehká a jednoduchá

Italská kuchyně je oblíbená po celém světě. Místní těstoviny, pizzy, omáčky, sýry, sladké pokrmy, vína i káva jsou ostatně známé daleko za hranicemi země rozkládající se na Apeninském poloostrově. Historie italské kuchyně Italská kuchyně je […]

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku
Mléčné výrobky

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku

Mléčné výrobky byste především díky vysokému obsahu tuku neměli konzumovat příliš často. Na druhou stranu produkty jako skyr jsou v tomto ohledu naprosto neproblematické. Historie a šíření skyru Ačkoli je skyr označován za tradiční islandský výrobek, […]

Lanýže rostou i v ČR, sbírat se však nesmějí. Za tyto houby se přitom platí i 100 000 Kč za kilogram
Bylinky a rostlinky

Lanýže rostou i v ČR, sbírat se však nesmějí. Za tyto houby se přitom platí i 100 000 Kč za kilogram

Lanýže patří mezi přední pochoutky světové kuchyně. Ačkoli tato zvláštní a velmi drahá houba, která má bramborovitý tvar, roste i u nás, za její sbírání můžete dostat mastnou pokutu. Původ a výskyt lanýžů Lanýže se […]