Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy
Koření a dochucovadla

Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy

Oregano je koření, které se vyrábí z nati dobromysli obecné. Nedodává přitom pouze lepší chuť připravovaným pokrmům, ale má i příznivé účinky na zdraví. Původ dobromysli obecné Dobromysl obecná je rostlina, která původně rostla ve […]

Hořčice pomáhá trávení. Pozor ale na její složení
Koření a dochucovadla

Hořčice pomáhá trávení. Pozor ale na její složení

Hořčice patří mezi nejrozšířenější dochucovadla. V současné době si je možné i v ČR zakoupit řadu druhů, z nichž některé jsou zdravější než jiné. Historie používání hořčice Hořčice je dochucovadlo z mletých hořčičných semínek, které člověk používá tisíce let. […]

Květáková polévka: Připravit si lze i luxusní variantu
Světové pokrmy

Květáková polévka: Připravit si lze i luxusní variantu

Květáková polévka je levným a rychlým pokrmem, který asi gurmány příliš lákat nebude. Jenže připravit si ji lze v mnoha variantách, jež mohou být nezvyklé. Kde se vzal květák? Květák je košťálová zelenina, která se v české […]

Halászlé: kultovní rybí polévka pro milovníky kempování
Světové pokrmy

Halászlé: kultovní rybí polévka pro milovníky kempování

Jaro se pomalu blíží, což nepochybně kvitují milovníci aktivit na čerstvém vzduchu. Až letos vyrazíte do přírody, můžete si připravit i halászlé. Rybí polévka z Maďarska Halászlé je hutná rybí polévka, která pochází z Maďarska, konkrétně […]

Syrovátka pomáhá s hubnutím i růstem svalů
Mléčné výrobky

Syrovátka pomáhá s hubnutím i růstem svalů

Syrovátka byla dříve brána především jako odpadní produkt při výrobě sýra či tvarohu. Dnes je naopak považována za zdraví prospěšnou surovinu. Syrovátka jako odpad Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýrů či tvarohu. Při těchto […]

Zdravější rajskou omáčku si lze připravit snadno a rychle
Světové pokrmy

Zdravější rajskou omáčku si lze připravit snadno a rychle

Rajská omáčka patří mezi typické pokrmy české kuchyně, ačkoli se nejedná o náš „vynález“. Připravit si ji přitom lze podle tradiční receptury, nicméně použít je možné i zdravější ingredience. Původ rajské omáčky Rajčata se dnes […]

Balzamikový ocet: kvalitní dochucovadlo, které zraje 12 let v dřevěných sudech
Koření a dochucovadla

Balzamikový ocet: kvalitní dochucovadlo, které zraje 12 let v dřevěných sudech

Balzamikový ocet patří mezi dochucovadlo a vyniká vysokou kvalitou. Musíte se ovšem zaměřit na zralé varianty, které v běžných supermarketech tak snadno neseženete. Původ balzamikového octa Balzamikový ocet je vlastně vinný ocet, který se vyrábí z vinného […]

Kletzenbrot: ovocný chléb, který patří k nejstarším vánočním moučníkům vůbec
Světové pokrmy

Kletzenbrot: ovocný chléb, který patří k nejstarším vánočním moučníkům vůbec

Kletzenbrot patří mezi tradiční vánoční pochoutky. Ovocný chléb, který se dnes připravuje především v Rakousku, je navíc nejen chutný, ale obsahuje také spoustu zdravých ingrediencí. Původ kletzenbrotu Ovocný chléb je populární v jižním Německu, Rakousku a na […]

Blue Stilton: „král sýrů“ pochází z britských ostrovů
Mléčné výrobky

Blue Stilton: „král sýrů“ pochází z britských ostrovů

Blue Stilton je sýr roquefortského typu, který se už stovky let konzumuje na britských ostrovech. Aktuálně je ale známý po celém světě a někdy je dokonce označován za „krále sýrů“. Původ modrého Stiltonu Blue Stilton […]