Fazole mungo: luštěnina, jež může pomoci trávení i hubnutí
Luštěniny

Fazole mungo: luštěnina, jež může pomoci trávení i hubnutí

Fazole mungo jsou u nás neustále populárnější. Jedná se totiž o zdravou luštěninu, která může pomoci např. s trávením či hubnutím. Původ fazolí mungo Fazole mungo jsou semena rostliny, která se nazývá vigna zlatá (Vigna radiata). […]

Karambola: exotické ovoce, které může sloužit jako krásná vánoční dekorace
Ovoce

Karambola: exotické ovoce, které může sloužit jako krásná vánoční dekorace

Karambola je exotické ovoce, které je chutné a při běžné konzumaci i zdravé. Navíc se díky svému tvaru může stát krásnou vánoční dekorací. Původ karamboly Karambola obecná (Averrhoa carambola) je ovocný strom z čeledi šťavelovitých, který […]

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik
Zelenina

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik

Kvašená zelenina neboli pickles patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Obsahuje spoustu cenných látek, a to především vitamín C a pribiotika. Lidstvo a proces kvašení Lidé znají kvasný proces odedávna, přičemž existují důkazy, že jej využívali […]

Marcipán lze využít při přípravě různých druhů cukroví
Pochutiny

Marcipán lze využít při přípravě různých druhů cukroví

Marcipán je cukrářská hmota, kterou lze v kuchyni využít při nejrůznějších příležitostech. Vyzkoušet jej můžete např. při výrobě cukroví. Krátký pohled do historie Marcipán původně pochází z Orientu. Odtud se šířil do dalších částí světa. Dostal se […]

Žvýkačky existovaly již před 6 000 lety
Pochutiny

Žvýkačky existovaly již před 6 000 lety

Žvýkačky jsou nedílnou součástí moderního světa. Ačkoli se sice průmyslově vyrábí zhruba 170 let, lidé žvýkali již před 6 000 lety. Historie žvýkání Možná vás překvapí, že se žvýkalo již v neolitu, tedy v mladší době kamenné. Důkazy […]

Kung pao: oblíbený pokrm, který obsahuje mnoho kalorií
Světové pokrmy

Kung pao: oblíbený pokrm, který obsahuje mnoho kalorií

Kung pao patří mezi asijské pokrmy, které zdomácněly i v české kuchyni. Ačkoli by se to nemuselo zdát, jedná se o dosti kalorické jídlo. Kung pao a jeho původ Kung pao je jídlo, které bez překvapení […]

Kefír: fermentovaný nápoj, který podporuje imunitu
Mléčné výrobky

Kefír: fermentovaný nápoj, který podporuje imunitu

Obranyschopnost organismu je v posledních měsících velmi důležitá. Podpořit ji mohou i mnohé potraviny, mezi které rozhodně patří kefír. Původ kefíru Jde o fermentovaný nápoj z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírových zrn. Jeho původ je […]

Ghí: přepuštěné máslo, které je řazeno mezi superpotraviny
Mléčné výrobky

Ghí: přepuštěné máslo, které je řazeno mezi superpotraviny

Ghí pochází z Asie, v současné době je ale stále využívanější i mimo tento kontinent. Někdy je dokonce řazeno mezi tzv. superpotraviny. Jaký je původ? Ghí je formou přepuštěného másla, které se od ostatních druhů poněkud liší […]

1-28909833
Světové pokrmy

Tofu jako zdravá náhražka masa. Může ale i škodit

Tofu je potravina, jež se vyrábí srážením sójového mléka. Dnes se konzumuje po celém světě jako náhražka masa, která ovšem nemusí být jen zdraví prospěšná. Krátký pohled do historie tofu Tofu se poprvé objevilo v Číně, […]