humr
Ryby a mořské plody

Humr: mořská delikatesa s velmi jemným a zdravým masem

Humři patří mezi mořské plody, které se u nás více rozšířily až v posledních letech. Jejich maso je jemné, chutné a zdravé, na druhou stranu přináší vaření zaživa jisté etické problémy. Základní fakta o životě humrů […]

Losos jako velmi zdravá ryba
Ryby a mořské plody

Losos obecný je možná nejzdravější rybou vůbec

Losos u nás v posledních desetiletích zaznamenal velký „boom“. V oblíbenosti dokonce v českých kuchyních překonal i tradičního kapra. Jeho maso je totiž nejen výborné, ale také velmi zdravé! Výskyt lososa obecného Losos obecný (Salmo salar) bývá nazýván […]

Japonské mořské řasy
Ryby a mořské plody

Mořské řasy – patří mezi potraviny s nejvyšší koncentrací živin na světě

Mořské řasy jsou zeleninou, která sice chuťově nemusí sednout každému, přesto by se měla stát pevnou součástí našeho jídelníčku. Málokde totiž najdete takové množství minerálů a dalších účinných látek! Mořské řasy v dějinách lidstva: nejdéle […]

Tuňák žlutoploutvý
Ryby a mořské plody

Tuňák žlutoploutvý: jedna z nejpoužívanějších ryb v gastronomii

Tuňák patří k nejčastěji konzumovaným rybám. Je totiž cenově dostupný, chuťově výtečný a v neposlední řadě velmi zdravý. To vše se přitom týká i druhu, jež je nazýván tuňák žlutoploutvý. Výskyt a vlastnosti tuňáka žlutoploutvého […]

Využití řasy nori v kuchyni
Ryby a mořské plody

Řasa nori: mořská zelenina dobývající svět

Řasa nori je mořskou zeleninou, která je dlouhou dobu používána v asijských přímořských kulturách. To se ovšem v posledních desetiletích začíná výrazně měnit a dochází k jejímu šíření do celého světa. Historie sběru a pěstování […]