Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou
Zelenina

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou

Nakládané okurky jsou nejen výtečnou přílohou, ale také zdravou kuchyňskou ingrediencí. To stejné přitom platí i pro tzv. kvašáky. Rozšíření nakládaných okurek Kyselé okurky jsou typickým pokrmem české kuchyně, přičemž jsou u nás využívány stovky […]

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny
Zelenina

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny

Batáty neboli sladké brambory patří mezi zeleninu, která u nás tak ještě úplně nezdomácněla, na druhou stranu je stále známější. Nejenže jde o chutnou kuchyňskou ingredienci, ale zároveň je velmi zdravá. Původ povijnice batátové Batáty […]

Kysané zelí je zásobárna cenných látek na zimu. To kupované ale může být problematické
Zelenina

Kysané zelí je zásobárna cenných látek na zimu. To kupované ale může být problematické

Kysané zelí je perfektní potravinou pro zimní měsíce. Nejenže totiž mnoha lidem chutná, ale zároveň se jedná o zásobárnu zdraví prospěšných látek. To ovšem nemusí platit o některých kupovaných produktech. Kysané zelí jako ideální potravina […]

Sušená rajčata - chutná a zdravá pochoutka, kterou je snadné si doma připravit
Zelenina

Sušená rajčata – chutná a zdravá pochoutka, kterou je snadné si doma připravit

Rajčata jsou oblíbenou kuchyňskou ingrediencí. Můžete je konzumovat v čerstvém stavu, ale vynikající jsou rovněž sušená. Ty si lze sice stejně jako čerstvá koupit, ale také jednoduše vyrobit doma. Rajčata nemusíte v zimě pouze kupovat Rajčata sice […]

Maca: zelenina dlouho skrytá v peruánských Andách, která pomáhá proti stresu
Zelenina

Maca: zelenina dlouho skrytá v peruánských Andách, která pomáhá proti stresu

Mezi superpotraviny je dnes řazena spousta ovoce, zeleniny i dalších rostlin. Do této skupiny zdraví prospěšných ingrediencí byla přitom v posledních letech zařazena i maca. Původ řeřichy peruánské Řeřicha peruánská je rostlina, jejímž kořenem je bulva […]

Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů
Zelenina

Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů

Černá kapusta není v našich končinách příliš známá. Jenže to je škoda, protože se jedná o superpotravinu, která při pravidelné konzumaci může hrát důležitou roli při prevenci civilizačních chorob. Jaký je původ kapusty? Kapusta je rodem […]

Jalapeños nejenže nejsou extrémně pálivé, ale působí také kladně na naše zdraví
Zelenina

Jalapeños: oblíbené papričky, které mohou prospět i našemu zdraví

Chilli papričky jedni milují, druzí se jim však raději vyhýbají. Mezi nejznámější přitom patří jalapeños, které nejenže nejsou extrémně pálivé, ale působí také kladně na naše zdraví. Původ papriček jalapeños Jalapeños (Capsicum annuum) jsou pálivé […]

Japonské mořské řasy
Ryby a mořské plody

Mořské řasy – patří mezi potraviny s nejvyšší koncentrací živin na světě

Mořské řasy jsou zeleninou, která sice chuťově nemusí sednout každému, přesto by se měla stát pevnou součástí našeho jídelníčku. Málokde totiž najdete takové množství minerálů a dalších účinných látek! Mořské řasy v dějinách lidstva: nejdéle […]