Pivní pupek je mýtus, pivo naopak pomáhá s mnoha problémy
Nápoje a alkohol

Pivní pupek je mýtus, pivo naopak pomáhá s mnoha problémy

Pivo je asi nejoblíbenější nápoj Čechů. Každý občan také v průměru vypije 282 půllitrů ročně. Pivo je chutné, ale může být i zdraví prospěšné, zároveň se však stále jedná o alkohol, který je dosti nebezpečný! Pozitivní […]

Chorvatská kuchyně: ochutnejte na dovolené místní speciality. Jsou chutné a většinou i zdravé
Světové kuchyně

Chorvatská kuchyně: ochutnejte na dovolené místní speciality. Jsou chutné a většinou i zdravé

Chorvatská kuchyně patří mezi typické kuchyně středomořské oblasti. Disponuje velkou rozmanitostí, a kromě toho, že je chutná, ji můžeme zařadit i mezi ty zdravější. Historie chorvatské kuchyně Chorvatská kuchyně je v lecčem specifická, protože je velmi […]

Roquefort: kvalitní plísňový sýr, který je u nás často zaměňován za Nivu
Mléčné výrobky

Roquefort: kvalitní plísňový sýr, který je u nás často zaměňován za Nivu

Roquefort je polotvrdý plísňový sýr z Francie, který je vyráběn z ovčího mléka a disponuje specifickou chutí.  V menším množství navíc může být zdravý, ačkoli při jeho konzumaci existují i určitá rizika. Původ sýry roquefort […]

Bábovka: výborné sladké pečivo s dlouholetou historií
Pochutiny

Bábovka: výborné sladké pečivo s dlouholetou historií

Bábovka je sladké pečivo, které je u nás dlouhodobě oblíbené. Nejenže má typickou chuť, ale každý ji ihned pozná také podle vzhledu. Peče se totiž ve vyšší formě typického tvaru s otvorem uvnitř. Stručná historie […]

Máta: pomůže při trávících problémech a dalších obtížích
Bylinky a rostlinky

Máta: pomůže při trávících problémech a dalších obtížích

Máta je rostlinou, která se jako kuchyňská ingredience používá v nejrůznějších receptech. Zároveň obsahuje mnoho účinných látek, takže nám může prospět i v případě rozličných zdravotních neduhů. Původ a rozšíření máty Máta je člověkem používána minimálně od […]

Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů
Zelenina

Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů

Černá kapusta není v našich končinách příliš známá. Jenže to je škoda, protože se jedná o superpotravinu, která při pravidelné konzumaci může hrát důležitou roli při prevenci civilizačních chorob. Jaký je původ kapusty? Kapusta je rodem […]

Schwarzwaldský dort: sladká pochoutka, která nedávno oslavila 100 let své existence
Pochutiny

Schwarzwaldský dort: sladká pochoutka, která nedávno oslavila 100 let své existence

Schwarzwaldský dort patří mezi pochutiny, které mají svou původní domovinu v Německu. Věděli jste ovšem, že nepochází z oblasti Schwarzwaldu (Černého lesa)? Níže se navíc dočtete i další zajímavosti. Historie schwarzwaldského dortu Mohlo by se […]

Dokonale vyzrálé hovězí maso plemene Angus
Maso

Angus: plemeno krav s chutným a šťavnatým masem

Angus je plemeno krav, které se již téměř 30 let chová také v České republice. Proto můžete ochutnat maso, které disponuje specifickou chutí a navíc může být i součástí zdravé výživy. Původ anguského skotu Původu plemene […]

Sezona českých jahod začíná, důvodů proč je konzumovat je celá řada
Ovoce

Sezona českých jahod začíná, důvodů proč je konzumovat je celá řada

Ačkoli zná člověk jahody tisíce let, na našem území tak dlouhou ani zdaleka tradici nemají. Přesto se jedná o ovoce, které aktuálně patří v Česku k nejoblíbenějším. Jahody byly konzumovány již v pravěku! Jahody lidé konzumovali už pravěku […]

Halušky v Košících
Světové kuchyně

Slovenská kuchyně se velmi podobá české, má však svoje specifika

Slovenská kuchyně je v mnoha ohledech podobná té naší. Navíc v podstatě používá stejné suroviny, takže i typická slovenská jídla českým gurmánům obvykle chutnají na „první dobrou“. Historické vlivy na slovenskou kuchyni Během staletí působilo na místní […]