Tradiční zelňačka z červeného zelí zasytí i zahřeje v sychravých dnech
Světové pokrmy

Tradiční zelňačka z červeného zelí zasytí i zahřeje v sychravých dnech

Aktuálně je za okny poněkud sychravo, proč si tedy nepřipravit polévku, která vás nejen zasytí, ale i zahřeje. Zelňačka z červeného zelí to určitě dokáže. Původ červeného zelí Hlávkové zelí je kultivarem brukve zelné, která rostla […]

Ústřice jsou nejlepší syrové a působí afrodiziakálně. Pravda je ale možná jinde
Ryby a mořské plody

Ústřice jsou nejlepší syrové a působí afrodiziakálně. Pravda je ale možná jinde

Ústřice patří celosvětově mezi nejvyužívanější mořské plody. Některé informace o nich jsou ale možná trochu přehnané. Původ ústřic Ústřice jedlá je mlž, který původně žil v teplejších mořích okolo Evropy (tedy na jihu a západě). […]

Hovězí po burgundsku patří mezi nejlepší pokrmy francouzské kuchyně
Světové pokrmy

Hovězí po burgundsku patří mezi nejlepší pokrmy francouzské kuchyně

Hovězí po burgundsku pochází z Francie, ale miluje ho i spousta Čechů. Pokud jste jej ale doposud neměli, pojďte se seznámit. Původ hovězího po burgundsku Boeuf Bourguignon neboli hovězí po burgundsku patří mezi celosvětově nejznámější pokrmy […]

Tavené sýry nemusí být nekvalitní. Přesto jsou dosti problematické
Mléčné výrobky

Tavené sýry nemusí být nekvalitní. Přesto jsou dosti problematické

Tavené sýry jsou běžnou součástí našeho jídelníčku. Ač nemusí být vyrobeny z nekvalitních surovin a obsahují i důležité živiny, jde o problematickou potravinu. Původ tavených sýrů Člověk používá mléčné výrobky odedávna (v Přední Asii např. […]

Řecká kuchyně obsahuje suroviny, které snižují riziko cukrovky či infarktu
Světové kuchyně

Řecká kuchyně obsahuje suroviny, které snižují riziko cukrovky či infarktu

Řecko patří společně s Chorvatskem, Slovenskem, Rakouskem a Itálii k nejnavštěvovanějším destinacím Čechů. Proto je i u nás oblíbená řecká kuchyně. Tradiční řecká kuchyně V antickém Řecku byly základem kuchyně obilniny, a to pšenice a ječmen. Místní měli […]

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání
Koření a dochucovadla

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání

Chutney neboli čatní je dochucovadlo, které v ČR zatím nepatří k nejpoužívanějším. Určitě ale spadá mezi ta nejzdravější! Původ čatní Čatní (chutney) je indický pokrm, resp. různé husté omáčky, které dochucují hlavní jídlo. V této zemi […]

Koprová omáčka může být připravena bez problematických surovin
Světové pokrmy

Koprová omáčka může být připravena bez problematických surovin

Koprová omáčka neboli koprovka je typické české jídlo, které se připravuje v mnoha kuchyních. Použít přitom lze i velmi zdravé ingredience. Původ kopru a koprovky Kopr vonný pochází z jižní Evropy a západní Asie. Člověk jej přitom […]

Smažený sýr a tatarka: kombinace, která vám „pomůže“ přibrat
Světové pokrmy

Smažený sýr a tatarka: kombinace, která vám „pomůže“ přibrat

Smažený sýr a tatarka jsou pokrmy, které řada Čechů konzumuje alespoň jednou týdně. Jenže tato oblíbená kombinace není právě nejzdravější. Historie smaženého sýra s tatarkou Smažený sýr neboli smažák patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. V našich restauracích […]

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory
Zelenina

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory

Brokolice patří mezi zdravou zeleninu, jež ale nechutná každému. Proto je pro řadu lidí řešením třeba brokolicová polévka. I tak je vhodná konzumace zasyrova. Původ a rozšíření brokolice Brokolice je zelenina, která vznikla z brukve zelená, […]