České kuře na paprice pochází z Maďarska. Jíst se má se specifickou přílohou
Světové pokrmy

České kuře na paprice pochází z Maďarska. Jíst se má se specifickou přílohou

Kuře na paprice patří mezi tradiční české pokrmy. Jeho původ je ovšem nutné hledat v Maďarsku, kde se označuje jako kuřecí paprikáš. Původ kuřete na paprice Kuře na paprice je oblíbené české jídlo, které ovšem pochází […]

Kopřiva není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Kopřiva není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně

Kopřiva je rostlinou, kterou zná úplně každý. Řadou lidí je považována za plevel, který navíc žahá, disponuje nicméně i mnoha pozitivními vlastnostmi. Rozšíření kopřivy Kopřivy rostou na mnoha místech světa. Nalezneme je tedy po celé […]

Rakytníkový olej: komplexní zdroj vitamínů, který si lze snadno vyrobit doma
Bylinky a rostlinky

Rakytníkový olej: komplexní zdroj vitamínů, který si lze snadno vyrobit doma

Rakytníkový olej patří mezi tzv. vitamínové bomby. Lze ho tedy nepochybně zařadit mezi potraviny, které velmi prospívají lidskému zdraví. Původ rakytníku Rakytníkový olej pochází z plodů a semen rakytníku řešetlákového, který přirozeně roste po celé oblasti […]

Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu
Mléčné výrobky

Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu

Casu marzu je sýr, který je v jednom ohledu dosti specifický. Při konzumaci, která rozhodně není bez rizik, se totiž ještě hýbe! Původ casu marzu Casu marzu pochází ze Sardinie, tedy z ostrova ve Středozemním moři, který […]

Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku
Světové pokrmy

Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku

Boršč je polévka sytě červené barvy, jejíž původní domovinou je východní Evropa. Jíst byste jej ovšem měli čerstvý, tedy nikoli z pytlíku. Ruský boršč. Opravdu? Ačkoli se dnes často říká „ruský boršč“, tato polévka s mnohem větší […]

Psyllium: zdroj přírodní vlákniny, jež pomáhá (nejen) při hubnutí
Bylinky a rostlinky

Psyllium: zdroj přírodní vlákniny, jež pomáhá (nejen) při hubnutí

Příjem vlákniny je velmi důležitý pro správné trávení. Proto můžete do svého jídelníčku zařadit psyllium, tedy semena jitrocele vejčitého. Původ a rozšíření jitrocele vejčitého Jitrocel vejčitý (Plantago ovata) je široce rozšířenou rostlinou. Původně rostl v oblasti […]

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně
Světové pokrmy

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně

Bramboráky jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Připravit si je přitom lze v mnoha variantách, z nichž některé jsou dokonce sladké! Něco málo z historie Brambory se v Evropě mohly začít konzumovat až po Kolumbově objevení Ameriky, neboť […]

Tatarák může být nebezpečný. Rizika lze ale eliminovat
Maso

Tatarák může být nebezpečný. Rizika lze ale eliminovat

Tatarský biftek neboli tatarák se v ČR řadí mezi oblíbená jídla v domácnostech, hospodách i restauracích. Rizika spojená s konzumací lze navíc eliminovat. Původ tatarského bifteku Tatarský biftek nemá nic společného s Tatary, tedy s příslušníky turkického národa, kteří […]