Japonská snídaně se výrazně liší od zbytku světa. Nálož energie v kombinaci s rýží v mnohých evokuje spíše oběd

Zdroj: Shutterstock

Co máte nejraději k snídani? Někdo nesnídá vůbec, maximálně dokáže krátce po probuzení vypít kafe. Jiný se naopak po ránu pořádně nadlábne, aby nabral energii do nového dne. Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne.

Když se řekne třeba anglická snídaně, většina lidí hned ví, co si má pod tímto pojmem představit – fazole, slaninu, opečený toust. Prostě mňam. Co když se ale řekne japonská snídaně? Víte, co mají ke snídani nejraději Japonci?

Japonská snídaně se liší

Pokud jde o tradiční japonskou snídani, je zcela odlišná od jakékoli snídaně na světě. Japonské snídaně představují pořádnou nálož energie.

Kombinace rýže, zdravých bílkovin, potravin bohatých na omega kyseliny, stejně jako trocha nakládané zeleniny nebo třeba polévky – to je jen výčet toho, co můžete v Japonsku tradičně dostat k prvnímu jídlu dne.

Rýže je samozřejmost

Základem japonské kuchyně je rýže. Nikoho nepřekvapí, že rýže je součástí každého jídla, které si Japonci dávají – ať jde o snídani, oběd nebo večeři.

Rýže je tady v Japonsku zkrátka naprostá samozřejmost. Japonci konzumují jak bílou, tak i hnědou rýži, objevuje se zde i rýže vícezrnná.

Tamago kake gohan

Tamago kake gohan je běžný snídaňový pokrm obsahující syrové vejce zamíchané do misky rýže. Je běžné, že syrová vejce se používají v japonských pokrmech, protože dodávají živiny a propůjčují krémovou, bohatou chuť.

Ochazuke

Ochazuke je další jednoduchý a oblíbený rýžový pokrm. „Skládá se z rýže s horkou vodou a zeleným čajem,“ vysvětluje chefspencil.com. Obvykle se zdobí grilovaným lososem, nakládanými švestkami a okurkami.

Miso Shiru

Tradiční japonská polévka se připravuje z pasty z fermentovaných sójových bobů spolu s vývarem. Skládá se z ingrediencí, jako je nakrájená zelená cibule, tofu, mořské řasy wakame, japonské houby a smažené tofu.

Natto

„Fermentované sójové boby jsou základním japonským snídaňovým jídlem,“ zmiňuje lasvegas-sushi.com. Skládá se z pikantní hořčice, sušených hoblin bonito, kořeněných mořských řas a nakrájené zelené cibule.

Grilovaná ryba

Hlavním zdrojem bílkovin typické japonské snídaně jsou grilované ryby. Běžnou volbou jsou losos a makrela, protože jsou snadno dostupné a jsou fantastickým zdrojem vitamínů a minerálů, bohatých na omega 3 mastné kyseliny.

Tsukemono

Tsukemono neboli nakládaná zelenina se při japonské snídani podává proto, aby vám tzv. vyčistila patro a připravila chuťové buňky na další pokrmy. Nejběžnější je nakládaná okurka.

Zdroj: chefspencil.com, lasvegas-sushi.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz