Koktejl Bloody Mary: Jeho původ je stejně zajímavý a rozmanitý jako jeho ingredience
Nápoje a alkohol

Koktejl Bloody Mary: Jeho původ je stejně zajímavý a rozmanitý jako jeho ingredience

Vodka a rajčatová šťáva. To jsou základní ingredience, z nichž se skládá oblíbený koktejl Bloody Mary. Stejně tak důležité je ale koření a další dochucovadla, která dodají koktejlu tu pravou pikantnost. A možná pomohou i […]

Záhorácká fašírka: Je snadná a chutná skvěle teplá i studená. Dříve lidem stačila i s chlebem
Recepty

Záhorácká fašírka: Je snadná a chutná skvěle teplá i studená. Dříve lidem stačila i s chlebem

Dnes známe pokrm jako sekanou, kdysi se mu ale říkalo fašírka. Ta záhorácká je ale něčím výjimečná. Kromě masa je v ní velký podíl jedné zeleniny, která dodává pokrmu specifickou chuť. Obvykle se sekaná konzumuje […]

Citronová šarlota: Kombinace domácích piškotů a osvěžujícího krému je jako stvořená pro léto
Rady a tipy

Citronová šarlota: Kombinace domácích piškotů a osvěžujícího krému je jako stvořená pro léto

Šarlota je typ dortu, který je zdobený podlouhlými sladkými piškoty. U nás doma jich děláme víc druhů, samozřejmě se dá připravit s jahodami, malinami nebo i čokoládou. V létě je ale osvěžující citronová šarlota s […]

Řepánky: Upečte si kynuté buchty, které se rozšířily z Polabské nížiny do celé republiky
Recepty

Řepánky: Upečte si kynuté buchty, které se rozšířily z Polabské nížiny do celé republiky

Řepánky jsou kynuté buchty plněné lahodnou náplní z máku a cukrové řepy. Tato tradiční pochoutka je spojována s oblastí Polabské nížiny, kde se cukrovka kdysi pěstovala. Řepánky, někdy také nazývané řepáky, jsou spjaty s regionem […]

Brownies přelité domácím karamelem: Dovolte si zahřešit s tímto čokoládovým dezertem
Rady a tipy

Brownies přelité domácím karamelem: Dovolte si zahřešit s tímto čokoládovým dezertem

Brownies je sice extrémně sladký a kalorický dezert, jednou za čas ale člověk zhřešit musí. A pokud se jinak chováte vzorně a jíte především zdravě, užijete si čokoládovou buchtu o to víc. Já i moje […]

Bang bang omáčka: Hodí se k masu všeho druhu. Vykouzlíte z ní jednoduchou večeři
Recepty

Bang bang omáčka: Hodí se k masu všeho druhu. Vykouzlíte z ní jednoduchou večeři

Bang bang omáčka je jednou ze základních omáček asijské kuchyně. Používá se při přípravě kuřecího, hovězího i vepřového masa, dochutit s ní můžete ale také krevety. A jak název napovídá, jde o omáčku ostřejší chuti. […]

Podplamenice: Dříve se pekly na kamnech pro děti a čeledíny. Dnes si je připravíte snadno na pánvi
Recepty

Podplamenice: Dříve se pekly na kamnech pro děti a čeledíny. Dnes si je připravíte snadno na pánvi

Někde se jim říká podplamenice, jinde podplameňáky. Jejich podoba se během posledních století hodně měnila, v původní verzi jde ale o placky, které se pečou nasucho v peci nebo na kamnech. Dnes si je ale můžete udělat […]