Připálené pánve vyčistíte jednoduše jedlou sodou. Voda s octem může prodloužit životnost nádobí

Zdroj: Shutterstock

I profesionálovi se někdy stane, že v kuchyni něco připálí. Vyčistit pánev je potom problém. Existují ale způsoby, které fungují spolehlivě. Pokud navíc budete o své pánve a hrnce dobře pečovat, prodloužíte jejich životnost a nebudete muset kupovat každé dva roky nové.

Do nádobí se vyplatí investovat. Drahé hrnce a pánve vám vydrží delší dobu a příprava pokrmů je na nich kvalitnější a snazší. Je ale třeba o ně dobře pečovat, upozorňuje The Spruce. Obyčejné opláchnutí vodou často nestačí.

Nerezové nádobí

Sice se jmenuje nerezová, to ale neznamená, že nemůže zreznout. Nejčastější chybou je nedostatečné vysušení pánví před uskladněním, uvádí CNET. Připálené skvrny z pánve vyčistíte pomocí jedlé sody, vždy je ale třeba ji nechat na lince dobře oschnout, nebo ji skutečně pečlivě utřít.

V opačném případě se na nádobí brzy objeví skvrny, které značí špatné zacházení s ním. Nerez velmi dobře snese i myčku. Pokud se o nerezovou pánev budete dobře starat, vydrží vám dlouhé roky.

Teflonové pánve

Na teflonové pánve se nic nelepí, to ale neznamená, že je stačí pouze otřít vlhkou utěrkou. Odstraňte z nich mycím prostředkem mastnoty, které se jinak při dalším použití budou připalovat a nádobí ničit.

Životnost tohoto nádobí můžete prodloužit i tím, že ho budete mít ve vodě s octem. Ten má totiž tendenci se mastných skvrn spolehlivě zbavit, radí Southern Living.

Smaltované nádobí

Smaltované nádobí vám vydrží pravděpodobně nejdéle, ale pouze v případě, že se o něj budete dobře starat. Má totiž tendenci se připalovat. Myjte ho pouze jemnou houbičkou s malým množstvím saponátu, jinak ho poničíte.

Litinové nádobí

Pokud připálíte něco v litinovém hrnci, je třeba do něj nalít malou vrstvu oleje a ten zahřívat, dokud nečistoty nepustí, uvádí Taste of Home. Potom ho dobře opláchněte citronovou vodou a před uložením do skříně řádně vysušte.

Kdy vyměnit nádobí za nové?

Ačkoli se o nádobí můžete starat sebelépe, někdy je třeba vyměnit pánve a hrnce za nové. Jednou ze známek jsou rýhy, které se na povrchu vytvořily například nepřiměřeným drhnutím nádobí při jeho mytí.

Dále se může stát, že hrnci upadne ucho nebo pánvi rukojeť. V takovém případě nezbývá než si pořídit nádobí nové. V neposlední řadě pak kuchyňské pomůcky vyměňte ve chvíli, kdy už žádná z výše zmíněných rad nepomáhá na vyčištění připálených a zažraných skvrn.

Zdroj: CNET, The Spruce, Taste of Home, Southern Living

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz