Salát podle císařovny Sissi: Výborná verze klasického hlávkového salátu, který dělaly naše babičky

Zdroj: Shutterstock.com

Málokdo by neznal krásnou rakouskou císařovnu, jejíž jméno se dostalo do povědomí snad celého světa. Královna Alžběta Bavorská alias císařovna Sissi byla proslulá nejen svým půvabem, ale také drastickými dietami, které často držela.

Císařovna Sissi měla velmi štíhlý pas, pro který ji mnoho žen obdivovalo. Dokonalá postava nezůstávala bez pozornosti mužů. Její vzhled však nebyl dán od přírody. Jak už bylo zmíněno, stály za ním mnohdy šílené diety a také psychické problémy.

Sissi a její záliba v dietách

Císařovna Sissi byla doslova posedlá svým vzhledem. Každý den se nechávala zvážit, a jakmile zjistila, že přibrala, byť jen pár deko, okamžitě nasadila některou ze svých drastických diet.

Mezi její nejoblíbenější patřila dieta v podobě několikadenního půstu, při kterém nic nejedla, pouze pila. Tři dny byla pouze o vodě, následující tři dny pouze o mléce, dva dny jedla jen vývary ze syrového masa a další tři dny pila opět jen vodu.

Šťáva z ovoce i masa

Císařovna to mnohdy s dietami opravdu přeháněla. Na svoji výšku sto sedmdesát centimetrů vážila jen padesát kilogramů. Váhu si bedlivě střežila.

Mezi její časté diety patřily i různé šťávy. Zatímco někdy popíjela mléko smíchané s citronovou nebo pomerančovou šťávou, jindy zašla ještě o kus dál a popíjela šťávu vymačkanou z šesti kilogramů kvalitního hovězího masa.

Vyzkoušejte salát císařovny Sissi

Navzdory všem drastickým dietám byl zachován recept na lehký salát, který můžete vyzkoušet i vy. Určitě vám zachutná.

Na jeho přípravu potřebujete hlávkový salát, cibuli, ocet, jednu lžíci bodlákového oleje, vodu, sůl, cukr, slunečnicová semínka a čerstvě nasekané bylinky.

Příprava je snadná. Nadrobno nakrájejte cibulku, kterou smíchejte s octem, vodou a bodlákovým olejem. Vznikne vám zálivka, kterou okořeňte trochou soli, špetkou cukru a přidejte čerstvě nasekané bylinky dle vaší chuti. Zálivkou pak už jen stačí přelít očistěné listy salátu a ten ještě posypat slunečnicovými semínky.

Vznikne tak chutná varianta klasického hlávkového salátu s octovou zálivkou, který dělaly naše babičky nedělnímu obědu.

Zdroj: kukatko.cz, i60.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz